Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En suck av lättnad

/
  • Jag är glad att politikerna i kommunstyrelsen har fattat ett juste beslut, säger Inger Öst som dock vill få beslutet skriftligt innan hon riktigt kan tro på det.
  • Jag är glad att politikerna i kommunstyrelsen har fattat ett juste beslut, säger Inger Öst som dock vill få beslutet skriftligt innan hon riktigt kan tro på det.
  • Jag är så lycklig. Det är första gången mig veterligen som politiker i kommunen har ändrat sig i en fråga som den här och som det har gått så mycket troll i, säger socialdemokraternas Yoomi Renström omgiven av Anna-Greta Söderlund och Lena Persson.
  • På torsdagskvällen var det dags för de anhörigas möte med politikerna i hörsalen, Edsbyns bibliotek. De fick då det glädjande beskedet.
  • Kommunalrådet Hans Jonsson fick meddela de anhöriga beslutet, som togs efter tre timmars diskussion. Det gick inte att hålla pensionärer, anhöriga och personal på sträckbänken längre.
  • Birgitta Malmgren, Sören Persson och Elisabeth Röjd har kämpat för att deras anhöriga ska få bo kvar. Ovissheten har varit värst och dementa ska man inte flytta, sade de.

De anhöriga kunde dra en lättnadens suck, när de på torsdagskvällen möttes av beskedet att deras gamla, många mellan 90 och 100 år, får bo kvar. Men luttrade efter alla motsägelsefulla besked var osvuret bäst.

Annons

De gamla och deras anhöriga har pendlat mellan hopp och förtvivlan, sedan det blev känt att just Linblomman och Solrosen skulle göras om till närboende.

– Vi har mått fruktansvärt dåligt för att inte tala om de anställda. Under den här tiden har två gamla blivit apatiska. Vi vet hur dåligt våra anhöriga har mått på grund av risken att flytta, säger Inger Öst.

Lena Persson jobbar natt på gruppboendena.

– Jag tycker det är otroligt bra att beslutet har kommit. De gamla är i ett sådant skick att det inte skulle ha gått att flytta dom. Många av pensionärerna har blivit sämre och oroliga av det som har varit, säger Lena Persson.

Flera politiker från kommunstyrelsen och socialnämnden hade mött upp till mötet, som var anordnat av de anhöriga.

– Måttet på ett civiliserat samhälle är hur man behandlar de som är svagast i samhället, sade vänsterpartiets Janne Wahlman.

 

Mer läsning

Annons