Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stor och fräck vedstöld i Edsbyn

/
  • Ola Östergrens vid Mellanskog berättar att många skogsägare vid avverkningar själva behåller björken för att använda den till ved.

En mycket fräck vedstöld modell större har i dagarna uppdagats efter en skogsbilväg söder om Edsbyn. Björkveden som var på hela 37 kubikmeter har med stor sannolikhet försvunnit under den senaste veckan.

Annons

En skogsägare boende i Edsbyn lät nu i sommar avverka skog på Ämnaberg några kilometer söder om Edsbyn. I samband med denna slutavverkningen som genomfördes av Mellanskog ville skogsägaren ta tillvara på björken för egen del som skulle användas till ved. Björkstockarna lades därför upp på ett ställe efter Ämnatjärnsvägen där skogsägaren själv skulle ombesörja att veden hämtades.

Nu rör det sig inte om vilket litet vedlass som helst. Enligt skogsinspektor Ola Östergrens vid Mellanskog i Edsbyn som ansvarade för avverkningen rör det sig om 37 kubikmeter vilket är lika med vad en timmerbil kan frakta.

- Det måste helt klart röra sig om att man använt en timmerbil. Med en traktor skulle man få köra väldigt många vändor för att få med sig allt, säger Jonas Geholm som är virkesområdeschef vid Mellanskog.

Noterbart är att fem kubikmeter björk tänkt att användas för samma ändamål försvann för en annan skogsägare efter samma väg tidigare i år.

Skogsägaren som vill vara anonym kan berätta att en bekant till familjen såg att den björk som var tänkt att bli ved i alla fall låg kvar där efter vägen för en vecka sedan. Någon polisanmälan har inte skogsägaren gjort.

- Jag vet inte om det är någon större idé, säger denne.

Skogsägaren tycker i alla fall att det är viktigt att den här stölden uppmärksammas.

Mer läsning

Annons