Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skidutflykt till södra Hälsinglands högsta berg

/
  • På Stafsberg håller Alfta Skogskarlar skidspår för allmänheten hela vintrarna. Någon brist på snö till söndag befarar man inte.
  • Alfta Skogskarlars stuga på Stafsberg är alltid öppen och många besöker den. Där finns det även möjlighet att övernatta.
  • Nästan på toppen av södra Hälsinglands berg, Stafsberg, finns Alfta Skogskarlars stuga.
  • Lars G Engström visar runt vid Alfta Skogskarlars anläggning på Stafsberg, På dörren till stugan sitter föreningens emblem.
  • Nästan på toppen av södra Hälsinglands högsta berg, Stafsberg, har Alfta Skogskarlar en fin liten anläggning. På söndag arrangerar de trationsenligt Skidans dag där.
  • Från Stafsberg ser man bort mot de blå hälsingebergen och Voxnadalen.
  • På Stafsberg håller Alfta Skogskarlar skidspår för allmänheten hela vintrarna. Någon brist på snö till söndag befarar man inte.
  • Föreningen har timrat upp en fin eldpallkoja där man kan gå in och grilla korv exempelvis.

Lika säkert som att det varje år arrangeras ett vasalopp är det att Alfta Skogskarlar söndagen veckan efter bjuder in till Skidans dag på södra Hälsinglands högsta berg, Stafsberg. Snörika vintrar som i år brukar många leta sig dit till skogskarlarnas fina lilla anläggning högt uppe på berget för att delta i arrangemanget.

Annons

På söndag är det alltså åter dags för Skidans dag vid Alfta Skogskarlars anläggning på Stafsberg väster om Annefors. Är man beredd att göra en skidtur på sammanlagt sju kilometer fram och tillbaka så kan man få vara med på en trevlig dag med tipsrunda, lotterier, korvgrillning och fika. Barn får skjuts upp med snöskoter och det enklaste sättet att hitta dit är att följa Grannäsvägen från Älvkarhed. Då kommer man rakt på startplatsen för skidåkningen vid Lilla Stafsbergstjärn.

Vid Stafsberg som är södra Hälsinglands högsta berg med sina 497 meter över havet har alltså kamratföreningen Alfta Skogskarlar en fin liten anläggning strax under toppen. Där finns en stuga, en eldpallkoja och en bastu bland annat och skidspår för allmänheten som är uppkörda hela vintrarna. En större skoterled passerar också här och många stannar till för att värma sig och ta en fika eller övernatta då stugan alltid står öppen.

Längre tillbaka var det en fäbodvall här men det enda som finns kvar efter den är den stuga som Alfta Skogskarlars stuga. Övriga byggnader kolades upp under andra världskriget då. Stugan har rustats så idag ser man inte att det är en gammal fäbodstuga. I stugan finns sängar och möjlighet att värma mat. Har man inget annat ärende i stugan kan det i alla fall vara värt att gå in och läsa de underfundiga deviser som finns uppsatta på väggarna där inne. Inte långt från stugan finns det också en utsiktsplats där man ser bort mot Voxnadalen och de blå bergen.

- Deviserna kommer från ett brand torn som tidigare fanns här på Stafsberg, berättar skogskarlen Lars G Engström som guidade runt.

Alfta Skogskarlar började arrendera stugan på Stafsberg under 1950-talet för att senare köpa loss den. Alfta Skogskarlar är en kamratförening bildad 1938 där de närmare 60 medlemmarna i de flesta fall har ett förflutet inom orienteringen. Ett syfte med föreningen är att stötta unga orienterare.

Mer läsning

Annons