Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ödesdiger biltur blev Björn Mårtenssons fall

Natten mellan den 1 och 2 maj tar en berusad Björn Mårtensson bilen hem från en fest i Spjälkaberg, Alfta. Hans festkamrater polisanmälde honom och han kom en stund senare att gripas av polis i sin bostad. Nu, snart två månader senare, slutar den här historien med att han avgår som kommunalråd i Ovanåker.

Annons

Ingen av de övriga deltagarna på centerfesten i Spjälkaberg, norr om Alfta, hann stoppa Björn Mårtensson när han kraftigt berusad satte sig i bilen och körde i väg. Någon där ringde i alla fall polisen och Björn Mårtensson greps senare av polis i sitt hem.

Björn Mårtensson offentliggjorde ångerfull sitt misstag och förklarade att han nu klev av Centerns partistyrelse och nu fokusera sina uppdrag i kommunen.

Till en början var inte reaktionerna från politiker och allmänhet så starka. Det kom dock att ändras betydligt under resans gång. När polisens mätresultat kom efter ett par veckor visade det sig att han kört med 1, 5 promille alkohol i blodet, vilket är lika med grovt rattfylleri. När också åtalet kom från åklagarmyndigheten visade polisrapporten att poliserna fått bryta sig in i Mårtenssons bostad då han inte öppnade för dem.

Den 10 juni dömdes Björn Mårtensson till en månads fängelse för grovt rattfylleri något som han tänkte få omvandlat till fotboja.

Nu var kritiken mot Björn Mårtensson hård och många krävde hans avgång. De lokala Centerpartiet som var hans uppdragsgivare hade ändå fullt förtroende för honom.

Till slut gick det så långt att Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna hoppade av allianssamarbetet med Centern när inte Björn Mårtensson avgick.

Ett gemensamt krav från Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna om en förtroendeomröstning om honom i kommunfullmäktige blev droppen som fick Björn Mårtensson att avgå.

Mer läsning

Annons