Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En musikikon hyllas i Edsbyn – konsert med Jim Reeves musik

/
  • Den här mexikanska hatten köpte Jim och Mary Reeves in under en semester till Mexico. Det är ett av de senaste föremålen i Jim Reeves museet, berättar Björn Herlin.
  • Jim Reeves sammetsröst har trollbundit fans världen över. Den 27 mars arrangeras en konsert till hans minne.
  • Den här läderjackan bar Jim Reeves på ett av sina skivkonvolut och är bara ett av de klädesplagg som visas i Jim Reeves museum i Voxna stationssamhälle.

Han sålde över 180 miljoner skivor. Jim Reeves hör till de verkliga ikonerna bland amerikansk countrymusik och han spelade in runt 450 låtar, även i andra musikgenrer. För att hedra denne Gentleman Jim arrangerar nu Björn Herlin en nostalgikonsert med Jim Reeves musik i Folkets hem i Edsbyn.

Annons

– Mitt intresse för Jim Reeves har funnits sedan barnsben. Det tände sedan till, när jag hörde "J love you because" 1964. Den låten gick rakt in i hjärtat. Det var en perfekt röst jag hörde, säger Björn Herlin.

Läs mer: Björn öppnade världens enda Jim Reeves museum

Björn har engagerat Kent Lundberg & Band och gästartisten Hans Sommer från Holland till konserten i Folkets hem den 27 mars. Redan har konserten väckt intresse, bland annat i Norge.

Läs mer: NRK fokuserade på Jim Reeves i Voxna

– Hans Sommer har den absolut bästa Jim Reeves rösten. Det går inte att höra skillnad. Det här är en fantastisk möjlighet för den som har missat det att få uppleva den rösten, säger Björn Herlin.

Hans Sommer hade under perioden 1970-1990-talet stora framgångar i sitt hemland med bandet Sommerset.

1976 blev bandet och Hans Sommer inbjudna av Country music association till Nashville där de uppträdde tillsammans i tv med namn som Dolly Parton, Johnny Cash och Don Williams.

Läs mer: Bilfantaster besökte Jim Reeves museum

Kontakten med Kent Lundberg knöt Björn Herlin i Karlskoga, där det arrangerades en minneskonsert i Musikpalatset för Jim Reeves 2014. Det var då 50 år sedan Jim Reeves så tragiskt omkom i en flygolycka den 31 juli 1964. Jim Reeves var då bara 40 år. Olyckan skedde i Williamson County, Tennessee, USA.

Hans änka Mary Reeves samlade kläder, skivor och andra minnessaker i ett särskilt Jim Reeves museum. Men när hon dog 1999 riskerade sakerna att skingras för vinden.

Björn Herlin bestämde sig för att rädda vad som kunde räddas. Med hjälp av en privatperson i USA, som inte heller ville att Jim Reeves tillhörigheter skulle komma på avivägar, kunde Björn börja köpa in kläder och föremål och startade 2007 världens enda Jim Reeves museum i hälsingeskogarna, närmare bestämt i Voxna stationssamhälle.

När det gäller konserten och biljetter till den är det förköp som gäller fram till och med den 20 mars.

Mer läsning