Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mer genuin Volasdag på gång

/
  • Klänningen som Christina Norgren Arnesson, till höger, arbetar med för Elisabeth Erikssons räkning ska vara klar till Volasdagen.

Från H&M till 1860-tal. I år blir det mer genuint på Volasdagen. Nya tidstypiska kläder är uppsydda åt ungefär en tredjedel av deltagarna.
– Nästa år ska vi ha tidstypiska kläder klara åt alla, säger Christina Norgren Arnesson.

Annons

Volasdagen, som infaller på söndagen och traditionellt hålls på Mårtesgården i Edsbyn, kommer att bjuda på några nyheter i år. Dels blir det mer prova på-aktiviteter för barnen, som trätäljning och tvätt i zinkbalja med skrubbräda och såpa, dels kommer de första stegen med att deltagarna ska ha tidstypiska kläder på sig att synas.

Tidigare har man sagt att kläderna som deltagarna haft på sig ska vara gammaldags. Det har inneburit att äldre plagg har varvats med nya som passar in någorlunda. Det vill man ha bort och bakom det projektet står skräddaren Christina Norgren Arnesson. Hon har med hjälp av deltagare på en sömnadskurs, som sytt upp kläder för egen räkning, färdigställt 53 utstyrslar som ska användas på söndagen. Arbetet innefattar mer än bara sy upp kläderna, bara att hitta rätt sorts material kan ta sin tid.

Arbetet med kläderna fortsätter efter årets Volasdag, med målet att alla som deltar 2012 ska ha tidstypiska kläder. Det rör sig om totalt cirka 150 personer.

– Då hoppas jag att inte en enda joggingsko smyger sig in. Det ska vara så att man kan lägga på ett sepiafilter på sina foton och det känns som man varit i 1800-talet, säger Christina Norgren Arnesson.

Joggingskor går förstås bra för besökarna, det är de som arbetar under dagen som ska se rätt ut, tidsepoksmässigt.

Mer läsning

Annons