Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dåligt tajmad handlingsförlamning

/

Det var nästan så man ville ta fram skämskudden, när det var dags för höstens första kommunfullmäktige i Edsbyn på måndagskvällen.

Annons

I tider, när Europa ser de största flyktingströmmarna i mannaminne och trycket ökar på kommunerna, så visar Ovanåkers kommun upp en dåligt tajmad handlingsförlamning.

En politisk handlingsförlamning när det gäller integrationsfrågor.

Den politiska styrgruppen för integrationsfrågor, som verkade under den förra mandatperioden ligger nere i väntan på... Ja, på vad då?

Jag förstår kristdemokraternas Jennie Forsbloms frustration över att gruppen inte har haft några träffar sedan i januari i år. Hon ställde också frågan i fullmäktige om det inte längre ska finnas en politisk styrgrupp för integrationsfrågor.

Läs mer: Oklarheter kring integrationsfrågorna

Under kommunfullmäktige beskrev Håkan Englund (S) gruppen som ett bra forum för diskussioner mellan politiker och förvaltningar i olika frågor som handlar om kommunens integrationsarbete och just flyktingmottagande.

Läs mer: Direktrapporteringen från måndagens fullmäktige hittar du här

Han beskrev också den handlingsförlamning, som olyckligtvis har uppstått under en tid då gruppen behövs mer än någonsin. Diskussioner har tydligen förts om på vilket sätt denna dialog och uppföljning ska organiseras i fortsättningen. Och om detta ska ske på samma sätt som under den förra mandatperioden eller på annat sätt.

Han beklagade också att detta har tagit för lång tid.

Socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S), som var sammankallande för gruppen, beskrev på sitt sätt denna handlingsförlamning. Han väntar på mandat att sammankalla gruppen igen. Men ska se vad han kan göra.

Med tanke på att det bor cirka 600 personer med permanent uppehållstillstånd i kommunen och att kommunen i snitt tar emot 50 kvotflyktingar per år sedan 2006, så känns det som det brådskar. Inte minst med tanke på att nya asylsökande flyktingar har kommit till Alfta och gruppen ensamkommande växer.

För några år sedan påtalade kommunrevisionen just behovet av politisk styrning när det gäller integration. I dag upplever tjänstemännen, som jobbar med integrationen, att de inte har den styrningen.

Man saknar de politiska mål och riktlinjer, som också behövs för att arbetet ska kännas bra.

Läs också det här från fullmäktige: Vindkraftssatsning på Alfta finnskog tar fart igen

Mer läsning

Annons