Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter osannolika helikopterolyckan i ravinen – Lars blickar framåt

/
  • Lars Broman är tacksam och glad att han mår förhållandevis väl efter olyckan.
  • Han ser fram emot att komma tillbaka till jobbet och vilar ut hemma vid natursköna Galvsjön.

Nu vilar Lars Broman, 32 år, ut hemma vid Galvsjön efter den dramatiska arbetsplatsolyckan. Han träffades av ett träd som föll efter kraftig blåst från en helikopter i Norge.

Annons

Lars Broman står utanför sitt hus vid den skimrande Galvsjön och minns tillbaka.

Det var måndagen den 7 december vid kraftledningsarbeten i Martre, utanför Bergen i Norge, som det osannolika inträffade.

Läs mer: Lars från Alfta bröt ryggen i Norge

– Vi skulle bygga upp en ny kraftlinje, men först riva den gamla. Vi hade fällt och kapat stolpar som skulle fraktas bort. Jag stod med ryggen mot ett träd och helikoptern kom ganska långt ner så jag skulle nå kroken så stolparna kunde lastas på.

Läs mer: Flest olyckor inom tillverkningsindustrin

På grund av trycket från blåsten på helikopterns rotorblad blåste ett träd ner och Lars Broman föll till marken.

– Det är väldigt ovanligt, jag har aldrig hört talas om någon liknande helikopterolycka tidigare.

Läs mer: Hon ska söka jobb i Norge

Olyckan skedde i en ravin.

– Flera arbetskamrater fick lägga mig i en vakuummadrass och lyfta upp mig till ambulanshelikoptern som tog mig till Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Jag hade fyra spruckna ryggkotor, två revben hade gått av och en lunga hade punkterats.

Han blev utskriven efter ett dygn och hade tur som inte blev mer skadad.

– Mina arbetskamrater körde hem mig från Bergen, det tog 16 timmar. Vi kom fram på morgonen. Det var jobbigt, men jag fick mycket smärtstillande. Jag fick inte flyga med en punkterad lunga.

Lars Broman tycker om att vara i skogen med sina två hundar och att umgås med sin sambo. Men det märks att det är lite svårt att gå och sitta. Värken gör att han behöver vila mycket och han äter smärtstillande tabletter. Som tur var är han rätt vältränad på grund av sitt jobb.

– Efter en sådan här grej får du massa tankar. Men det enda du får tänka är att du får vara glad att det gick så bra som det gjorde. Du skulle bli ett nervvrak om du funderar på att det hade kunnat gå värre. Jag vill komma tillbaka till jobbet så fort jag blir återställd.

Mer läsning