Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter Avicii-succén – David satsar på egen musikkarriär: "Många dörrar öppnades"

/
  • Sedan några år tillbaka bor Edsbykillen David Lindberg i Stockholm. Nu satsar han på en ny karriär inom musik.
  • David Lindberg i Amsterdam. Där var han med och gjorde en kampanj för Axwell och Ingrossos låt
  • David Lindberg tillsammans med artisten AronChupa (Aron Ekberg) på Gran Canaria.

Efter att David Lindberg, 23 år, gjort världsstjärnan Aviciis musikvideo tog karriären inom musikvideobranschen en rejäl fart. Nu vill Edsbykillen ta ett nytt steg och satsa på en annan dröm – musik.

Annons

Det var i september 2014 som världsstjärnan Tim "Avicii" Berglings släppte singeln "The Days", ett musiksamarbete med Robbie Williams. Bakom musikvideon låg David Lindberg från Edsbyn. Det var en tight deadline och David Lindberg tillsammans med Aviciis team gjorde allt på en vecka. Både filmning, klippning och grading – alltså när man jobbar med färgerna efter inspelningen i musikvideon.

– Många dörrar öppnades efter det, säger David Lindberg, som sedan några år tillbaka bor i Stockholm.

Tidigare artikel: Nu drar David till Hollywood

Det är ingen underdrift att säga att karriären fick en rejäl skjuts efter musikvideon. Fler jobberbjudanden kom, samtidigt som David kände sig klar med film och sökte till en utbildning i Australien för att lära sig mer om musik.

– Jag var nära att flytta till Australien. Men så fick jag ett drömläge och erbjöds att fortsätta att jobba med Avicii och de andra världsartisterna på samma management Även om jobbet innebar produktion av artisternas videor kunde jag inte tacka nej till det då jag såg det som en möjlighet att utvecklas musikaliskt i och med miljön jag skulle få vara i. Varje dag får jag jobba med världens bästa artister, det finns ingen skola som slår det, säger David Lindberg på telefon.

Trots alla framgångar inom musikvideobranschen har inte David släppt drömmen om att göra egen musik. Nyligen gjorde han en låt där lilla Penny, dotter till mediepersonligheterna Calle och Anitha Schulman, sjunger.

– På en månad har låten fått över 100 000 lyssningar på Spotify. Man kan nog säga att det är någon form av en succé eftersom jag inte har ett skivbolag i ryggen som lanserat singeln. Det är bara Calle och Anitha Schulman som delat låten via sitt Instagramkonto, sen har fler och fler upptäckt den och snart ska den ha radiopremiär på NRJ, berättar David Lindberg.

Premiumläsning: Han gör Aviciis video

Just nu jobbar David Lindberg stenhårt med nästa låt. Innan januari är över ska den vara klar.

– Det är lite så jag jobbar. Bästa sättet att jobba motiverat och resultatinriktat är att ha en tight deadline men som ändå känns realistisk.

David började spela piano redan som åttaåring och han kan också spela gitarr. Sin egen musik beskriver han i grunden som dansmusik där stilen liknar house med influenser av jazz och blues.

Bland de artister som inspirerar honom ligger Aron Chupa, mannen bakom världshiten "I’m An Albatraoz" som nu också är signad på samma management som Avicii, högt upp på listan. Även kollegan Marcus Lindgren som har jobbat med Avicii från i princip dag ett hjälper och inspirerar mycket.

De melodiska inspirationerna uppkommer dock ofta i oförutsägbara situationer och miljöer.

– Jag kan höra en strof i mitt huvud och försöker då genast att spela in den på telefonen. Det kan uppstå lite speciella situationer, när det sker i mataffären eller på bussen. Man får låtsas att man pratar med någon, för att inte uppfattas som knäpp. Men det är bra att få det inspelat, så fortsätter jag sedan i studion. Inspirationen finns överallt, säger David Lindberg.

Tidigare artikel: David gör raketkarriär i filmen

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons