Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare att uppvakta med guldklockor

Guldpriset har stigit – och därmed har också guldklockorna blivit dyrare. Nu behöver man uppdatera regelverket för att kunna fortsätta med de klassiska presenterna. Men det är få kvinnor som påverkas.
– Det är mest männen som väljer klockan, säger kommunalråd Yoomi Renström (s).

Annons

På måndagens kommunfullmäktige ska Ovanåkerspolitikerna ta ställning till ett förslag på nya regler för uppvaktning av anställda och förtroendevalda i kommunen och dess helägda bolag.

Upprinnelsen är – att guldklockorna blivit dyrare.

– Det här är en fråga vi diskuterat fram och tillbaka länge. Tidigare har det funnits ett maxbelopp för vad gåvan får kosta och det beloppet har inte ändrats på tio år. Samtidigt har guldpriset stigit och klockorna är nu dyrare än vad som tillåts, förklarar Yoomi Renström.

Nu föreslås att reglerna ändras, så att man inte är låsta vid en summa utan utgår från en viss procent av gällande prisbasbelopp, för att den som vill fortfarande ska kunna få en klassisk guldklocka.

Enligt Renström rör det sig i huvudsak om presenter till män.

– Vi är rätt fria i urvalet här. En del kommuner har ett antal gåvor att välja mellan men vi tycker att man kan få välja lite mera själv, om man vill ha ett konstverk eller så i stället. Kvinnorna brukar välja ut något smycke, det är mest männen som väljer klockan.

Mer läsning

Annons