Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drog-samordnaren varslad trots att missbruket ökar

/
  • Jag känner stöd från barn- och utbildningsnämnd och socialnämnd, men inte från kommunstyrelsen som är min uppdragsgivare, säger Christer Skoglund som även tycker att kommunalrådet Björn Mårtensson har visat ett svalt intresse. Han tycker politikerna skulle vara ute bland ungdomar och se hur det är.
  • Man kan inte varsla en drog- och Bråsamordnare utan att ha en annan lösning. Det är så kortsiktigt, för vad kostar det inte om en ung börjar missbruka droger, säger Beatrice Larsson och Mikael Stålbrandt för Föräldraföreningen mot narkotika.

Drog- och Brå-samordnaren Christer Skoglund i Ovanåkers kommun är varslad om uppsägning. Trots att missbruket av droger ökar i kommunen, till exempel av cannabis. Det finns mycket droger i omlopp och de är lätta att få tag på. Oroande är också att drogerna sprider sig till yngre.

Annons

– Man blir förstås förbannad, när man får ett sådant varsel. Jag vet att jag har lagt ner mycket arbete på drogförebyggande insatser i kommunen och det är ett arbete som behövs, säger Christer Skoglund som hoppas att han på något sätt ska kunna få vara kvar.

Mikael Stålbrandt och Beatrice Larsson i Alfta, som har varit med och startat nybildade lokalföreningen av Föräldraföreningen mot narkotika, är bestörta över beskedet att Christer Skoglund kanske tvingas sluta arbeta i kommunen.

Båda tycker kommunen sparar kortsiktigt och inte tänker på vilka kostnader man kan få om alkohol- och drogmissbruket ökar. En behandlingsplats kostar kommunen flera tusen per dygn.

Vikarierande kommunalrådet Bertil Eriksson (KD) konstaterar att pengarna man har fått i bidrag till det brottsförebyggande och drogförebyggande arbetet nu är slut.

Men det låter inte klokt att säga upp drog-samordnaren, när missbruket och användandet av droger ökar.

– Vi måste i dessa tider ompröva alla sätt att arbeta på. Det förebyggande arbetet berör i första hand skola och sociala. Vi måste söka alternativa lösningar för att uppnå samma resultat. Allt måste vägas på guldvåg. Satsar vi på något måste vi avstå något annat. säger Bertil Eriksson.

Mer läsning

Annons