Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms för olaga hot och misshandel

Det har hållits rättegång om några våldsamma händelser som inträffade i Alfta förra sommaren och hösten. En Edsbybo i 25-årsåldern var inblandad i alla händelserna.

Annons

Den första händelsen inträffade i Forsparken, Alfta, i mitten av augusti förra året. Där blev det bråk mellan Edsbybon och en Alftabo i 30-årsåldern.

Båda var vid tillfället berusade och efter en kort ordväxling slog Edsbybon flera slag med knytnäven i ansiktet på Alftabon. Slagen orsakade blodvite, smärta och svullnad.

För detta dömdes nu Edsbybon för misshandel.

Senare samma kväll stötte de två ihop igen. 25-åringen från Edsbyn bodde vid tidpunkten tillsammans med sin dåvarande sambo i Alfta och utanför deras bostad dök den tidigare misshandlade 30-åringen upp.

Nu hade han fler personer med sig och var ute efter hämnd. Han hade med sig en pinne eller en trädgren som han använde för att slå flera slag mot 25-åringen med. Denne föll ihop och blev liggande tills en ambulans hämtade honom.

Han blev sedan sjukskriven i två veckor, men under utredningen har framkommit att han under tiden från den första misshandeln till den andra även varit i slagsmål med en tredje person och det är svårt att säga hur mycket av skadorna som tillfogats honom då.

I oktober tog 25-åringens förhållande med sambon slut och de flyttade ifrån varandra. Efter en tid fick han klart för sig att hon hade träffat en annan man.

Han döms nu för tre fall av olaga hot mot denne man. De första av dessa ska ha uttalats i november i fjol.

När Edsbybon kom till kvinnans bostad befann sig även den andre mannen där och efter handgemäng hotade Edsbybon honom till livet. Och efter att denne gett sig i väg uttalade Edsbybon ytterligare hot mot mannen.

I början av januari i år skickade Edsbybon också ett sms till kvinnan där han återigen hotade hennes nye man till livet. Tingsrätten dömer nu Edsbybon för misshandel vid ett tillfälle och för tre tillfällen av olaga hot.

Brottslighetens samlade straffvärde motsvarar två månaders fängelse, men detta omvandlas till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Han ska också betala sammanlagt 20 000 kronor i skadestånd för hoten och 5 600 kronor i skadestånd för misshandeln.

Den Alftabo som han misshandlade i Forsparken och som själv senare misshandlade Edsbybon döms också för misshandel. Brottet motsvarar en månads fängelse men omvandlas till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Alftabon ska också betala 7 000 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons