Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det ska inte behöva gå till så i Sverige"

/
  • Ellinor Palm, Lina Björklund och Jessica Rubensson organiserar alla skänkta kläder. Ingen av dem känner varandra sedan tidigare. De fick kontakt genom gruppen.
  • Ellinor Palm och Lina Björklund går igenom alla skänkta kläder, viker och sorterar innan det ska levereras till BB i Hudiksvall.

Vi lever i ett land med sociala skyddsnät, där de flesta konsumerar mer än de behöver. Då ska inga kvinnor behöva lämna BB utan vare sig kläder till det nyfödda barnet eller pengar till resan hem. Det tyckte Lina Björklund, som skickade ut en fråga på Facebook.

Annons

I förra veckan läste hon om problemen på BB i Hudiksvall, där asylsökande flyktingkvinnor praktiskt taget tvingades lämna BB med sina nyfödda barn utan vare sig kläder eller pengar hem – om inte personalen på BB själva hjälpte till, samlade ihop kläder av bekanta eller tog ur fikakassan.

– Så ska det inte behöva vara i Sverige. Det skar i hjärtat när man läste, säger hon.

Samtidigt är hon medlem i en lokal "Köp- och säljgrupp" på Facebook, där Ovanåkersbor köper och säljer begagnade barnkläder. På fredagskvällen tänkte hon plötsligt om:

– Ska jag sälja de här kläderna för en tia plagget, när det finns de som behöver dem så väl? Nä, då kände jag att jag hellre ville skänka dem, säger hon.

Hon lade i stället ut en fråga i gruppen för att se om andra ville göra gemensam sak.

– Sen gick det jättefort. Det här är vad som har samlats ihop på bara två dagar, säger hon och sveper med armen över flera kartonger med kläder.

Med henne i köket sitter Ellinor Palm och Jessica Rubensson, som båda har skänkt kläder och nu hjälper till att vika och sortera allting. De har redan varit i kontakt med personalen på BB som tackar och tar emot kläderna.

Nu har de startat en ny Facebookgrupp, "Hjälp åt flyktingbarn i Hälsingland" och är glada över att de kan hjälpa till. Men de är samtidigt lite arga över att det behövs.

– När så många av oss får så mycket stöd och hjälp finns det andra som måste börja livet på det här viset. Det är så fruktansvärt orättvist, tycker Jessica.

Nu hoppas de att flera ska engagera sig för att hjälpa både barnen och mammorna.

– Det finns så många som skulle kunna bidra med väldigt lite och ändå göra stor skillnad, säger Lina.

Mer läsning

Annons