Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det går inte längre att sticka huvudet i sanden"

/
  • Marlene Johansson, Urban Guvelius, Karl-Gunnar Landar och Joakim Guvelius ingår i Alfta-Ovanåkers församlings miljögrupp.
  • Projektledare Bo Harrysson för Hållbar utveckling i Uppsala stift och miljödiplomerare Pär Åslund fanns på plats i Johannesgården.

Svenska kyrkan har en stor påverkan på miljön. Faktum är att kyrkan är den största miljöpåverkaren med sina sex miljoner medlemmar.

Annons

Det kom fram, när anställda och kyrkopolitiker inom Alfta-Ovanåkers församling samlades i Johannesgården i Alfta häromdagen.

De fick dels information vad som gäller om en församling vill söka kyrkans en miljödiplomering av miljödiplomerare Pär Åslund, dels information om kyrkans projekt Hållbar utveckling av projektledare Bo Harrysson.

Alfta-Ovanåkers församling har tagit ett beslut om miljödiplomering och det har också bildats en miljögrupp, där bland andra Marlene Johansson och Joakim Guvelius är med.

– Kyrkan måste ta sitt ansvar för en hållbar utveckling när det gäller miljön, säger Marlene Johansson.

– Det går inte längre att sticka huvudet i sanden. Vi behöver vakna upp och ta ansvar för vad vi gör med planeten, säger Joakim Guvelius.

Läs också: Vi måste skynda på omställningen

På gång inom Alfta-Ovanåkers församling är att börja använda solceller, titta över armatur, installera rörelsecensorer som styr lyset på toaletter och pröva solcellslampor på kyrkogården.

– I Alfta var de väldigt tidigt ute redan år 2000 med att vilja få miljödiplomering. De har varit med och tänkt i de här banorna tidigare, men fick då inte tillräckligt stöd från stiftet, säger Pär Åslund.

Svenska kyrkans miljödiplomering består av flera steg nulägesbeskrivning, vision och miljöpolicy, mål- och åtgärdsprogram, organisation där man tydliggör vem som gör vad, uppföljning och information. Informationen ska ges hela tiden till personal, församlingsmedlemmar och även av leverantörer till kyrkan, så man börjar med miljövänliga råvaror.

Åslund nämner som exempel bast i stället för ståltråd i kransar och blomsterbuketter.

Söderhamn och Ovansjö i Gästrikland är exempel på församlingar som är miljödiplomerade, enligt Svenska kyrkans eget diplomeringssystem som i mångt och mycket följer internationella ISO 14001.

Läs också: Förskola fick miljöcertifiering

Projektet Hållbar utveckling i Uppsala stift pågår mellan den 1 januari 2015 och 30 juni 2017. Tanken med projektet är att inspirera 10 pastorat att just diplomera sig.

Hudiksvall har beslutat att gå med i projektet och förhoppningen är att Alfta-Ovanåker ansluter sig så småningom. Ett sådant engagemang startar i så fall med en workshop.

Läs också: Pengar från stiftet till kyrkans kulturarv

Mer läsning

Annons