Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär sig ett nytt språk av nya vänner: "Hoppas det öppnas lite dörrar om jag lär mig arabiska"

/
  • Shaam Hammoush och Rafah Salahi och Hwaida Al-Najjar håller i arabiskakursen som arrangeras på måndagarna på Alfta Quren.
  • Rafah Salahi förklarar för Eva Norrby. I bakgrunden skymtar Ylva Ivarsson, Carina Larsson och Christer Nilsson.
  • Kvällens uppgift.
  • Christer Nilsson samtalar med Carina Larsson.
  • Måndagkväll betyder arabiskakurs för Christer Nilsson, Carina Larsson och Ylva Ivarsson.
  • Rafah Salahi och Hwaida Al-Najjar undervisar och deltagarna lyssnar.

Här och var arrangeras språkkaféer för att lära nyanlända svenska. Men nu finns också möjligheten att lära sig arabiska. I alla fall i Alfta. En gång i veckan träffas ett gäng nyfikna svenskar på Alfta Quren för att ta chansen att lära sig arabiska av sina nyvunna vänner.

Annons

Det är måndag kväll och mörkret börjar falla. Den första bänkraden börjar fyllas i Spegelsalen på asylboendet Alfta Quren. Framme vid katedern står Shaam Hammoush, Rafah Salahi och Hwaida Al-Najjar som är kvällens lärare och hälsar välkomna och delar ut kompendium.

– Arabiska är ett av de fem största språken i världen. Jag ser det som en chans att få lära mig det, säger Agnetha Hansgårdh.

Läs även: Festligt startskott för integrationsprojekt

Hon sätter sig intill Eva Norrby och de öppnar häftet, som för oss svenskar är ihopsatta så att man får läsa dem baklänges.

– Bara det här är en utmaning, säger Eva Norrby och skrattar. Hon syftar på att det kan vara nog så knepigt att läsa ett häfte där den sista sidan ska vara först.

På dagens lektion ska fyra nya arabiska bokstäver övas in. Shaam Hammoush tolkar det Rafah Salahi och Hwaida Al-Najjar säger till engelska från arabiska .

Eleverna har fullt fokus, antecknar, lyssnar och säger efter lärarna.

– Det började med att Christer och jag var här på Quren och träffade flera nyanlända. Vi har fått många nya vänner, men det är svårt att förstå varandra. Vi försöker lära dem svenska och så kom vi på att de borde lära oss arabiska. Det var fler som hörsammade idén och nu är vi i gång med hjälp av ABF, säger Carina Larsson.

– Jag vill lära mig arabiska för att förstå vad de säger, säger Christer Nilsson.

Rafah Salahi med dottern Shaam Hammoush flydde krigets Syrien i höstas. De har varit sex månader i Alfta. I Syrien undervisade Rafah Salahi i arabiska. Hon har över 30 års erfarenhet som lärare. Hwaida Al-Najjar har också undervisat och forskat i Syrien.

– Vi trivs bra här i Alfta. Vi är tacksamma att vi fått komma hit. Det är roligt att vi kan lära svenskar arabiska, säger Shaam Hammoush på engelska, som studerat engelska och journalistik i Syrien.

Förutom några bokstäver från arabiska alfabetet så övar klassen in några vardagsfraser som hur man hälsar, olika yrken och hur man mår.

– Jag vill på något sätt jobba med nyanlända och integration. Den här kursen är toppen och jag hoppas att det öppnas lite dörrar om jag lär mig arabiska, säger Agnetha Hansgårdh.

Efter att ha bott i USA i 25 år flyttade hon nyligen "hem" till Sverige och Långhed.

– Här på Quren har jag fått många nya vänner. Det är en trevlig gemenskap här, säger Agnetha Hansgårdh.

Eleverna är intresserade och Shaam Hammoush är snabb att berömma dem:

– De är jätteduktiga. Jag ger högsta betyg till alla, säger hon.

Läs även: Första flyktingarna på plats i Bert Karlssons Alftaboende

Mer läsning

Annons