Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kartlägger skräckens och dödsfruktans avrättningsplatser

/
  • Galgbacken i Klon mellan Ovanåkers kyrkby och Viksjöfors var Ovanåkers sockens avrättningsplats. Den siste som avrättades här lär ha varit Bytare Erich år 1668.
  • Galgarna vid galgplatsen i Klon kändes obehagliga för gårdsfolket vid Båta, eftersom de syntes så väl från gården.
  • Elvy Wallin och Kerstin Alm är nu med och kartlägger avrättningsplatser i Bollnäs och Ovanåkers kommuner.
  • Från början var galgbacken för Ovanåkers socken tänkt att få sin plats vid Wyks kvarnlager.
  • Här nära Sässman strax utanför Ovanåkers kyrkby ligger även Häxmyrtjärn, där man brände kvinnor anklagade för att vara häxor på 1670-talet.
  • Det kom ett upprop från Fängelsemuseet i Gävle att man skulle försöka spåra gamla avrättningsplatser, galgbackar helt enkelt i vårt län, säger Ulla Hansers.

Förr var de skräckens och dödsfruktans platser. Nu råder ofta lugnet och stillheten vid de gamla avrättningsplatserna.

Annons

Placeringen av en avrättningsplats var ofta nära en sockengräns eller mitt på sockengränsen. I Voxnadalen är galgbacken i Klon och avrättningsplatsen mellan Runemo och Söräng exempel på det.

– Skälet att det ofta blev så, är att de som blev avrättade blev också begravda på avrättningsplatsen i ovigd jord. Det betydde att de inte fick någon ro och de kunde gå igen, säger Kerstin Alm för Forskarföreningen Släkt och bygd i Bollnäs och fortsätter:

– Hade de då blivit begravda vid en sockengräns då tänkte man att de nog inte skulle hitta tillbaka. Utan de skulle irra runt där.

Kerstin Alm leder nu den studiecirkelgrupp, som på uppdrag av Sveriges fängelsemuseum spårar gamla avrättningsplatser, galgbackar i Bollnäs och Ovanåkers kommuner.

Läs mer: Vad kunde man dömas till döden för?

Hittills har gruppen hittat och dokumenterat ett 10-tal avrättningsplatser. Men den vill nu kartlägga fler.

– Vi behöver nu hjälp även utifrån. Vi vill hemskt gärna att den som har hört talas om en galgbacke i sin socken hör av sig hit till forskarföreningen Släkt och bygd med mail, brev eller via telefon, säger Ulla Hansers som är en av deltagarna i gruppen.

Man saknar till exempel uppgifter om avrättningsplatser vid sockengränsen mellan Undersvik och Arbrå, mellan Segersta och Bollnäs och mellan Hanebo och Segersta.

Både Kerstin och Ulla är intresserade av historia, vilket har lett till deras entusiasm för detta annorlunda deckaruppdrag.

– Nu när jag släktforskar och gör släktforskaruppdrag, så ibland när jag letar efter någon i kyrkböckerna så hittar jag uppgifter om att någon har blivit avrättad. Det står klart och tydligt i de böckerna att någon har blivit avrättad genom halshuggning. Ofta med tidpunkt för avrättningen och datum. Det står också ofta vid vilken sinnesstämning de var i och om de hade erkänt sitt brott, säger Kerstin.

– Det är ju ett udda ämne och det är väldigt dåligt dokumenterat egentligen. Och det är väl det som fler och fler har upptäckt att det inte just finns någonting skrivet om, säger Ulla.

Läs mer: Skarprättaren är tillbaka

Vad finns då kvar som påminner om dessa platsers mörka historia?

Vi gör en utflykt till Galgbacken i Klon mellan Ovanåkers kyrkby och Viksjöfors. Platsen ligger söder om den stora grustäkten. På håll hörs också ljuden från arbetet i grustaget. I övrigt är det tyst och stilla i den steniga barrskogsbacken. En skylt finns uppsatt alldeles intill grusvägen och talar om att Galgbacken var Ovanåkers sockens avrättningsplats.

– Där fanns det förr två stycken galgar där man hängde folk på 1600-talet. Då avrättade man folk genom hängning också. Det gick man ifrån sedan, säger Kerstin Alm.

Den siste som avrättades där lär ha varit Bytare Erich. Detta skedde 1668 innan man flyttade den här avrättningsplatsen.

– Nu var det så att de här galgarna dom störde bonden på gården nedanför. Han tyckte inte om att se dom, så han tog och brände ner dom, säger Kerstin Alm.

Bonden dömdes 1672 att böta sex daler silvermynt till kyrkan för att han hade huggit ned och eldat upp de två galgarna. Men han slapp sätta upp dem igen.

Läs mer: Avrättningsplatser sökes

Mer läsning