Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jobbar för att bevara Edsbybion

/
  • Carina Isaksson och Jerker Persson är eniga. Det behövs en biograf i Edsbyn. Båda jobbar för att bevara och utveckla bion. Att gå på bio är ett enkelt sätt att ha trevligt, tycker hon.
  • Snart är 35 mm biofilm historia, med digitaliseringen. Mycket hänger nu på när SF bestämmer sig för att gå över. Då gäller det för landsortsbiograferna att vara beredda, säger Jerker.
  • Jerker Persson visar här den gamla biljettkuren. På gång är att man måste handikappanpassa foajen med ramp och även handikapptoalett.
  • Popcorn har återinförts på Röda kvarn. Under skolbioveckan sitter barnen andäktigt och tittar på filmerna med sina popcorn-påsar, säger Carina Isaksson som startade skolbioveckan.

Samarbetet mellan biografen Röda kvarn i Edsbyn och kommunen har uppmärksammats av Glesbygdsverket. Det finns med i sammanställningen av projektet Kultur och entreprenörskap i gles- och landsbygder. Verket har där undersökt kulturens ställning i 47 av landets kommuner.

Annons

– Det känns som en klapp på axeln och är ett bevis på att det vi håller på med är rätt, säger Jerker Persson som är tredje generationen som fortsätter driva biografen i Edsbyn.

– För mig som tjänsteman på kulturen har biografen Röda kvarn högsta prioritet. Jag tror vi kan vara på väg tillbaka till att ha bion som mötesplats. Man går inte bara dit för att se film, utan lika mycket för att träffa folk, säger kulturkonsulent Carina Isaksson.

Samarbetet mellan kommun och biograf omfattar bland annat en tre-årig projektplan för att utveckla verksamheten där, till exempel kommer den digitala tekniken och öppnar nya möjligheter. Kanske kan man visa en opera-föreställning eller en rock-konsert direkt via vita duken i framtiden.

Ett villkor för en landsbygdsbiograf att överleva i dag är att man kan följa med i den tekniska utvecklingen. Mycket hänger nu på SF hur fort man vill byta ut 35 mm mot digitalisering ute i landet.

– Då gäller det för biograferna på landsbygden att vara beredda, säger Jerker.

 

 

Mer läsning

Annons