Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har gett ut en guidebok för de som just flyttat hemifrån

/
  • Clara Jonsäll, Elin Nyberg, Hilma Berg, Christin Artursson och Jessica Landare har tillsammans skrivit boken På egna ben.
  • Alla bilder till boken har de tagit själva och Elin Nyberg har redigerat dem.
  • Det är inte bara

Ett gäng tjejer på Voxnadalens gymnasium kände att de inte riktigt var beredda på vuxenlivet och allt vad det innebär. Därför bestämde de sig för att skriva en bok med tips och trix som kan hjälpa en nyutflyttad att hitta rätt.

Annons

Det var genom Ung företagsverksamhet, UF, som tjejerna i augusti startade företaget That's life UF, och började arbetet med boken På egna ben.

– Många av oss ska ju flytta snart och vi kände att vi inte riktigt hade kunskapen om att flytta hemifrån. Så vi ville hjälpa oss själva och andra människor, berättar Clara Jonsäll, säljare på That's life UF

Läs även: UF-företaget som satsar internationellt: "Måste vara lite galen som företagare"

Boken innehåller inte bara tvätt- och städtips, den behandlar också räkningar, sparande och försäkringar. Förutom de delar som kan ses som tråkiga, men ack så nödvändiga, när man flyttar hemifrån. Innehåller den även recept på enklare maträtter och inredningstips, som är både billiga och miljövänliga.

– Huvudtanken är att det ska gå snabbare att hitta det man letar efter i vår bok, där det finnas allt möjligt, än det är att hitta en trovärdig källa om det på internet, säger Hilma Berg, marknadschef på That's life UF.

Hon säger att en sökning på internet, till exempel om hur man tar bort vinfläckar från en tröja, ger miljoner träffar. Men att vissa tips kan förstöra tröjan hellre än att rädda den.

Boken har de skrivit alldeles själva.

– Vi har tagit källor som är trovärdiga och så har vi intervjuat kända företag för att få riktigt bra information. Så har vi knäppt bilderna i boken helt själva, berättar Christin Artursson, ekonomichef på företaget.

Läs även: De är Bollnäs ivrigaste UF-företagare

Men att skriva en bok innebar mer arbete än vad de tidigare trott.

– Ja det tog sin lilla tid, man underskattade verkligen jobbet med en bok. Det var mycket svårare än vi trodde. Men det var värt det jobbiga, säger Clara Jonsäll.

De har redan sålt 100 exemplar av boken. Planerna nu är att ta kontakt med gymnasieskolor, för att höra om de vill köpa boken och ge som studentpresent åt avgångselever.

– Det är många som tycker att boken är bra för de nyinflyttande som kommer från andra länder, att det är bra vardagsgrejer att veta, berättar Elin Nyberg, Vd för företaget.

Tjejerna tog kontakt med integrationsenheten i kommunen som var intresserad och ville köpa ett antal böcker.

Läs även: Bollnäs bästa UF utsågs

– Boken är skriven på en enkel svenska med många förklaringar, så att det ska vara lätt att förstå. När de kommer hit ifrån ett annat land kan det ju vara svårt för dem att veta hur det är här, då hjälper vi dem på traven genom vår bok, berättar Christin Artursson.

Planer finns även på att göra en e-bok, för att man enkelt ska kunna ha den med sig i telefonen eller surfplattan.

I januari kommer de att delta i utställningen Entreprenörskap på riktigt, som hålls på Edsbyns museum. De kommer även att vara med och tävla på UF-mässan i Sandviken i Mars.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning