Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har byggt en skola i Etiopien

Innan sommarlovet startade de upp en skola i Etiopien. Nästa projekt blir rent vatten till samma region. Högstadieeleverna vid Celsiusskolans FN-grupp vill bidra till en bättre verklighet.

Annons

Ett myller av elever har samlats i kapprummet. Framme vid en projektor står Celsiusskolans FN-grupp. Inför FN-dagen föreläser de om vikten av samarbete mellan länder, gränser och människor.

– Vi måste börja prata om de som händer ute i världen, vi måste hjälpa varandra, det känns som om folk inte riktigt förstår vad som pågår där ute, säger Mahmuod Aidar, 13 år gammal.

Mahmoud kom till Sverige från Syrien för två år sedan. I dag är han aktiv inom skolans FN-grupp och drömmer om att bidra till en bättre värld. Han tror att samarbeten mellan olika FN-nationer är lösningen på flera pågående problem.

Eleverna i FN-gruppen har redan gjort skillnad. Innan sommarlovet samlade de ihop pengar för att starta upp en skola i Ethiopien. Nästa projekt blir att skicka bidrag till rent vatten i samma region.

– Vi har stått utanför typ Ica och skramlat pengar med sparbössor, kontaktat lokala sponsorer och haft fika med öppet hus där vi berättat om olika biståndsprojekt som vi driver, berättar FN-gruppens ordförande Yrzah Steen, 14 år gammal.

Det var läraren Helena Ehrstrand som tog initiativ till att starta upp gruppen. Gymnasiet i Edsbyn är en certifierad FN-skola och tanken är att eleverna redan på högstadiet ska få en introduktion i hur FN fungerar.

– VI vill visa att om man bor i Edsbyn är FN någonting som man kan engagera sig i. Jag tror att det är viktigt för eleverna att skapa sig en förståelse för att det finns problem som skiljer sig från de problem vi har i Sverige.

Mer läsning