Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hälsar på ensamma – Väntjänstens volontärer hyllades

/
  • Birgitta Froms Andersson och Christina Strandell är anställda som väntjänstsamordnare. Det finns 75 volontärer.
  • Volontärerna Margareta Sarne, till vänster och Kerstin Jonsson, till höger, hyllades för sitt engagemang, liksom 63 andra volontärer på middagen.

Väntjänstens 65 volontärer i Edsbyn hyllades med middag, tårta, underhållning och tal i pingstkyrkan när organisation firade 25 år i Edsbyn under torsdagskvällen.

Annons

Frivilliga driver Café Ljuspunkten i Smyrnas lokaler på tisdagar och då brukar upp till ett hundratal personer komma för samkväm och sång. Väntjänstens frivilliga hälsar också på äldre och ensamma personer och umgås eller hjälper till med sådant som inte hemtjänsten ordnar.

Läs mer: Väntjänsten fick Vitsippspris

Bakom Väntjänsten i Edsbyn står flera frikyrkor, Röda Korset, PRO, SPF och även Ovanåkers kommun, enligt Christina Strandell, en av två anställda väntjänstsamordnare.

– Det betyder så mycket att ha en vän, att någon kommer och besöker en och att du får möjlighet att komma utomhus och ta en promenad. Vi har 75 volontärer i Edsbyn, men behovet är stort och vi behöver fler som hjälper till, säger hon.

Oftast är det äldre personer som vill ha besök av väntjänsten, men ibland hör även anhöriga av sig eller hemtjänsten.

Läs mer: Utökad väntjänst i Arbråbygden

Under middagen hyllades Väntjänstens volontärer av Håkan Holmsten, ordförande i Edsbyns kristna samverkanskommitté och pastor i Voxnadalens fria församling. Han tyckte att volontärerna är lika Jesus, som också hjälpte utsatta.

– Volontärerna har ett stort engagemang för människor. Med gemenskap råder vi bot på ensamhet, säger han.

Kerstin Jonsson är en av volontärerna på Väntjänsten och hon bestämde sig för att engagera sig när hon blev pensionär.

Läs mer: Väntjänsten varvar upp

– Jag har hjälpt flera olika rullstolsburna personer på ett gruppboende att ta sig till Café Ljuspunkten på tisdagar. Kvinnan jag går med nu blir så glad, hon hör och ser dåligt, men engagerar sig verkligen här och sjunger till och med på hemvägen. Det ger mig själv mycket också, både gemenskap och underhållning, säger Kerstin Jonsson.

Margareta Sarne brukar följa med äldre till hälsocentralen och till Gävle sjukhus.

– En del behöver hjälp att ta sig dit. Folk blir väldigt glada och tacksamma när någon följer med.

Mer läsning

Annons