Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De första har anlänt

/

Vid tiotiden på måndagskvällen anlände de första asylsökande till det nyöppnade asylboendet i Alfta. 63 personer kom med buss och många av dem kunde berätta om en strapatsrik resa från krig och elände.

Annons

– Vi kommer från Syrien, berättar Bilal Tanta som tillsammans med Ramy, Muneer och Issam kommit som båtflyktingar till Grekland och sedan kämpat sig vidare upp genom Europa för att slutligen hamna i Sverige och Alfta.

De kommer alla fyra från områden i Syrien som hamnat mitt emellan President Assads armé och IS soldater.

– Att fly var det enda alternativet, säger Ramy.

Men flykten har varit fylld av strapatser. Via Turkiet och små båtar över havet till Grekland.

– Jag låg tre timmar i vattnet innan jag blev räddad, berättar Muneer.

Från Grekland tog de sig vidare till Makedonien, Serbien och Ungern för att via Tyskland och Danmark slutligen anlända till Malmö på söndagen. Därifrån vidare till Stockholm och sent på måndagen kom de alltså äntligen fram till Alfta Qurens asylboende.

Läs också: Första flyktingarna på plats i Bert Karlssons Alftaboende

Kontrasterna mellan kriget i Syrien och lugnet vid Alfta Quren är enorma. Nu hoppas de på att få asyl i Sverige och att så snart som möjligt bli en del av det svenska samhället.

– Absolut, helst skulle jag vilja börja lära mig svenska redan i dag, säger Ramy.

För de har tappat allt hopp på en snar lösning på problemen i sitt hemland.

– Situationen i Syrien är hopplös, fortsätter Ramy. Jag vill inte tillbaka.

Den första busslasten asylsökande som anlände till Alfta bestod av 63 personer i alla olika åldrar. Men inom kort räknar man med att kunna hysa 250 asylsökande vid Alfta Quren.

– Jag kan inte säga säkert men det kommer inte att dröja länge innan vi är fullbelagda, säger Mattias Hellström.

Driften vid Alfta Quren har nu tagits över av Bert Karlssons företag Jokarjo AB och Mattias Hellström är företagets etableringsansvarige i Alfta.

Läs mer: Bert Karlsson tar över i Alfta

– Det är mitt uppdrag att få i gång driften och anställa personal innan jag lämnar över till personalen att fortsätta driften, säger han.

Personalen, det handlar om 10-12 tjänster, ska rekryteras lokalt och bara allt börja flyta på ska asylboendet bli självgående. Jokarjo AB söker fortfarande mer personal och började rekryteringen redan under tisdagen.

– Men jag kommer att vara kvar en stund för att stötta och se att allt verkligen funkar, säger han.

Mattias Hellström kom själv till Alfta först sent på måndagskvällen och har inte hunnit kolla igenom anläggningen helt ännu.

– Men av det jag hittills har hunnit se så måste jag säga att det här är en av de bättre anläggningar som vi har startat upp asylboenden vid, säger han. Men samtidigt är det här bara väggar, ett skal. Nu gäller det att fylla anläggningen med duktig och öppenhjärtig personal och få i gång samarbetet med lokalsamhället.

Läs också: Ulander: "Visst har vi tid, råd och möjlighet att hjälpa"

– Det kan man ju säga till alla som är negativa till ett asylboende här, fortsätter Mattias Hellström. Att det här är vanliga människor, med förhoppningar om ett nytt liv. De är hungriga att få bli en del av det svenska samhället och det är otroligt viktigt att få i gång ett samarbete med föreningsliv och diverse samhälleliga instanser.

Mer läsning