Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De anhöriga vägrar flytt av de äldre

/
  • Vi vägrar ställa upp på att våra anhöriga ska flyttas, säger Inger Öst och Sören Persson, som har sina mödrar på det särskilda äldreboendena vid Solrosen och Linblomman.

Vid ett möte på torsdagskvällen beslutade anhöriga till de som bor på det särskilda boendena Solrosen och Linblomman i Edsbyn att vägra flytta dem till andra boenden.

Annons

De som samlades för att diskutera den uppkomna situationen där kommunen vill flytta deras äldre anhöriga till andra boenden beslutade sig för att vägra flytten..

- Vi känner att vi måste sätta ner foten, vi vägrar flytt och det var vi rörande överens om, säger Sören Persson som har sin 80-åriga sjukliga mamma boende där.

- Vi hade ett väldigt sjå att få henne att flytta hit i vintras och att flytta henne igen är omöjligt.

Sören Persson utsågs av mötet att under fredagen ta kontakt med enhetschef Bengt Mörman och meddela gruppens beslut.

- Jag har varit i kontakt med Bertil Eriksson och fått löfte av honom att ingen ska tvingas flytta. Det skulle även vara garanterad fortsatt likvärdig vård, säger Sören Persson.

Sångerska Inger Öst som slås för att hennes 99-åriga mamma, Anna Öst, inte ska behöva flytta från Solrosen berättar att alla som deltog på mötet tidigare meddelat kommunen och enhetschefen Bengt Mörman att de säger nej till flytt.

- Det var ju synd att vi fick beskedet så sent så att vi inte hann överklaga beslutet, säger hon.

Bertil Eriksson som är socialnämndens ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen bekräftar att ingen är tvingad att flytta.

- Det här är ett erbjudande. Vi kan inte tvinga någon att flytta. Men Solrosen och Linblomman upphör som ett särskilt äldreboende och blir ett närboende. De som väljer att bo kvar får då vård och hjälp av hemtjänsten i stället. Så har Anette Forsblom sagt till mig. Jag tycker de här ska skötas på ett fint och människovärdigt sätt, säger han.

Ovanåkers socialchef Anette Forsblom säger också hon att ingen är tvingad att flytta.

- Givetvis får de som vill bo kvar men då blir det närboende med hemtjänst. Den vård och hjälp de får då är snäppet lägre än vad de får i det särskilda boendet, säger hon.

De anhöriga har fått uppgifter om att två boende i veckan ska flyttas med start om ett par veckor?

- Det är en tidsplanering vi gjorde om de skulle rullat på och alla skulle flyttas.

Sören Persson är dock inte nöjd med Anette Forsbloms uppgifter om att vårdalternativet skulle bli sämre för de som vill bo kvar.

- Ett snäpp sämre? Nej, när jag talade med Bertil Eriksson lovade han likvärdig vård. Det var uppgifter han fått av Anette Forsblom.

 

 

Mer läsning

Annons