Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansläger för inspiration och glädje

/
  • Eytan Sivak och Sofia Nohrstedt är två av dem som lär ut dans under helgen. I bakgrunden är deltagare som där dansar tillsammans med den tredje läraren Camilla Ekelöf.

Det dansas för fullt i spegelsalen på Viksjöforsbaletten. Här samlas ett helt gäng danspedagoger under helgen- för att själva få vara elever.

Annons

Lägret är ett samarbete mellan Musik Gävleborg och Viksjöforsbaletten. Syftet är att inspirera, träna och diskutera vad som krävs av danslärare i dag.

- Dans går igenom en speciell period nu. Vad är dans och vad är performance? Folk kan titta på dansföreställningar och säga efteråt att "jag såg ju ingen dans", säger Eytan Sivak, en av danslärarana under helgen.

Med performance menar han att dansen har förvandlats mer till en dansteater. Han tycker att det är viktigt att det fysiska i dansen får vara kvar. Det håller Sofia Nohrstedt, också hon danslärare under helgen, med om.

- När det dessutom gäller barn och ungdomar så vill ju de dansa och röra på sig mycket, säger hon.

Den klassiska baletten, den moderna dansen och jazzen måste få stå kvar för dansen skull, för den är grunden till all dans, menar de.

Hanna af Kleen är en av deltagarna på kursen. Hon jobbar i vanliga fall som danspedagog på Vasaskolans dansestetiska gymnasium i Gävle. Hon har precis avslutat andra lektionen för dagen och berättar att kursen hittills har varit väldigt rolig.

- Och det är jättebra att få vara på andra sidan en gång, som elev. Det var ett tag sen för de allra flesta av oss danspedagoger som är här.

Mer läsning

Annons