Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansen förenar

/
  • Varje måndag samlas barnen till dans i pingstkyrkans källare i Edsbyn.
  • Denait och Frutuna kommer från Eritrea. Dans är ett gemensam intresse för de här tjejerna.
  • Mot slutet av passet får barnen testa några break dance-rörelser. Denait, Cassandra och Rasmus ålar fram på golvet.
  • Tina Vidmar från Slovenien är volontär hos Viksjöforsbaletten. Frutuna från Eritrea kollar hur hon gör.
  • Julia Ehstrand ger instruktioner till Denait och Cassandra. De dansar också bland annat till tonerna av Jag vill vara din Margareta, där orden i texten översätts till rörelser.

Det är samba. Det är karneval. De medryckande tonerna tar oss till Brasilien, men vi befinner oss i en källarlokal i Edsbyn. Barnen på dansgolvet framför de massiva spegelväggarna låter sig dras med i rytmerna. De virvlar runt och skrattar.

Annons

Varje måndag sedan i slutet av april har Julia Ehrstrand och Viksjöforsbaletten bjudit in till danslektioner i pingstkyrkans källarlokal.

– Tanken är att även integrera flyktingbarn i olika fritidsaktiviteter med svenska barn. Dom får röra på sig och pröva på olika danser. I dag ska vi pröva grundstegen i break dance, säger Julia Ehrstrand.

Till sin hjälp har hon Viksjöforsbalettens volontär Tina Vidmar från Slovenien.

Denait Tesfay och Frutuna Muruts från Eritrea dansar inte bara. De rider och de sjunger på sin fritid. Men intresset för dans är något som förenar de båda tjejerna, som kom till Sverige för drygt ett år sedan.

– Jag tycker det är väldigt roligt att dansa. Jag tycker Julia är jättesnäll, säger Denait.

– Det är jättekul, säger Frutuna.

Det finns även andra aktiviteter barnen, som är mellan åtta och tolv år, i projektet Ungz kan välja på, som bowling, bad och Kung Fu. Man har även spelat fotboll och planerar olika läger i sommar.

Emma Johansson, Cassandra Andersson och Rasmus Andersson har också kommit till dansen denna regniga junimåndag. De står och småhuttrar i duggregnet, innan Julia dyker upp i sin bil och sedan kan låsa upp ytterdörren till pingstkyrkans fina ungdomslokaler i källaren.

– Det är bra och roligt att komma hit. Allting är roligt, säger Emma.

Även Julia Ehrstrand är entusiastisk över måndagssamlingarna.

– Det här är en jätterolig grupp att leda. Barnen har så mycket energi. De vill göra nästan alla danssteg samtidigt, men vi får ta en sak i taget, säger Julia.

De bestämmer att nästa gång de träffas ska Julia visa olika danser. Och barnen ska få visa sina egna danser.

Mer läsning

Annons