Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockbesked ändrades

/
  • Voxnabruks skola skulle stänga redan till sportlovet. Det chockbeskedet fick föräldrarna häromkvällen vid ett snabbinkallat informationsmöte med barn- och utbildningschef, rektor och ordförande för barn- och skolnämnden. Men på torsdagen ändrades förslaget, skolan får köra fram till sommarlovet nästa år.
  • Kanske ville kommunen med det första förslaget kolla läget och se vilka reaktioner man skulle få. Men det är bra att kommunen nu håller vad man lovade från början, säger Peter Tigerstrand, ordförande för Voxna friskola ekonomisk förening.

Beskedet var en chock för föräldrarna. Det första förslaget var att lägga ner skolan i Voxnabruk redan till sportlovet nästa år. Vid ett snabbinkallat möte i Voxnabruk häromkvällen informerade barn- och skolnämndens ordförande Håkan Englund (S) om förslaget.

Annons

Men förslaget ledde till sådana protester bland föräldrarna att det arbetades fram ett nytt förslag på torsdagen. Enligt det nya förslaget drivs skolan vidare i kommuens regi vårterminen ut fram till sommarlovet.

– Vi tog med oss de åsikter föräldrarna hade i diskussionen. Sedan har vi fört diskussioner med ledningen i kommunen och vi har meddelat skolan att vi ändrar förslaget och kör vårterminen ut. Den 15 december kommer det upp i barn- och skolnämnden, säger Håkan Englund.

Voxna friskola ekonomiska förening har ansökt om att få starta friskola i Voxnabruk. Skolinspektionen har avslagit ansökan och föreningen har överklagat det beslutet. Skolinspektionen har sedan i ett yttrande vidhållit sitt beslut och frågan ska så småningom tas upp i Förvaltningsrätten i Stockholm.

När det blev känt att Skolinspektionen står fast vid sitt beslut att avslå friskola i Voxnabruk och att det kan ta upp till ett-två år innan Förvaltningsrätten behandlar föreningens överklagan, så kom skolledningen fram till att lägga förslag om snabba ryck, det vill säga att lägga ner skolan redan till sportlovet.

– Jag tycker det var fel och hemskt. Vår överklagan har inte varit uppe i Förvaltningsrätten än och vi har tidigare känt att vi har haft en frist på oss fram till sommarlovet 2012. Kommunen vill inte dra ut på lidandet, säger man, och ville stänga till sportlovet, säger Peter Tigerstrand som är ordförande för föreningen.

Vad säger du om att förslaget nu har ändrats efter mötet i Voxnabruk?

– Det är bra att dom håller vad de har lovat från början och det är bra att dom gav vika. Kanske hinner vi också under vårterminen få ett besked från Förvaltningsrätten, säger Peter Tigerstrand.

Föräldrarna vill även ha ett stormöte, där skolans framtid sätts in i ett större kommunalt perspektiv.

Mer läsning

Annons