Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerinsamlingen: 120 000 på tio dagar – 600 personer har bidragit till Jossans resa till alternativkliniken

Nu är det klart. På tio dagar har hundratals personer samlat in de pengar som Josefin "Jossan" Lundström behöver för sin alternativa cancerbehandling.
– Att folk skänker sin sista hundring, det blir inte finare än så, säger Jossan.

Annons

– Det är helt sjukt, jag har suttit och gråtit några tårar i dag. Det är ofattbart, för elva dagar sedan var behandlingen i Tyskland en dröm. Jag kunde inte välja den, för jag hade inte pengarna, säger Josefin "Jossan" Lundström, Alfta.

Videodagboken:Jossan – dödsdömd eller inte? Del 8: "Det finns inget mer vi kan göra för dig"

Den dyra alternativbehandlingen på en tysk klinik är hennes sista halmstrå. Kliniken erbjuder flera behandlingar. Jossan tror att hon kommer att få så kallad feberterapi, en metod som skolmedicinen inte tror på.

Läs också: Pengarna rasar in – många vill hjälpa Jossan till behandling i Tyskland

Alternativa metoder hade använts på vanliga svenska sjukhus om deras effekt gått att bevisa, sa en sakkunnig på Cancerfonden i en tidigare artikel.

Jossan menar att hon blivit felbehandlad av vården. Hon har läst mycket om alternativmedicin, och känner att inte har något att förlora på att prova.

Läkarna säger att hennes spridda äggstockscancer är obotlig. I dag torsdag skulle hon ha fått sin sista cellgiftsbehandling, men den har hon avstått eftersom cellgifterna inte stoppat tumörerna.

Läs även: Tumören var stor som en bebis

På tio dagar samlades 120 000 kronor in. Närmare 600 personer har bidragit. En har skänkt 10 000 kronor. Den vanligaste summan har varit en hundralapp, men många har gett så lite som 25 kronor.

– Det visar att de som inga pengar har ändå har skänkt, och det har också bidragit mycket, säger Ulrika Fagernäs.

Hon är Jossans healer, och har en butik i Alfta. Där har hon tagit emot kontanter till insamlingen. Hon berättar om en äldre dam på kryckor, som själv blivit botad från sin cancer.

– Hon kom in och räckte fram en hundring. Hon hade tänkt köpa något för att göra sig fin i håret och få må lite bra. Men sen tänkte hon att Jossan behövde pengarna bättre. Det är det finaste jag varit med om under den här insamlingen, säger Ulrika Fagernäs.

Läs även: Jossans cancer tillbaka med full kraft

Nu ska Jossan skicka sina journaler till den tyska kliniken. Sedan är det bara att vänta på att det blir hennes tur att åka ned. Behandlingen tar två veckor.

Mer läsning