Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byråkrati ett gissel för unga företagare i Ovanåker

/
  • David Nilsson hoppas att han snart kan få klartecken från kommunen om att öppna sitt träningsgym. Annars vet han inte hur de ska gå.
  • Thomas Persson som driver företaget Custom Parts har själv fått kämpa mot den kommunala byråkratin. Han har engagerat sig i fallet David Nilsson och har nu tillsammans med Maria Nilsson startat ett nätverk för positivt företagande i Ovanåker.

Den kommunala byråkratin i Ovanåker får nu företagare, de flesta unga, att protestera. Det sker bland annat på Facebook där de uppmanar till ett positivt företagande i Ovanåker.
David Nilsson hoppas att han snart kan få klartecken från kommunen om att öppna sitt gym. Annars vet han inte hur de ska gå.

Annons

Några av företagarna har också träffat kommunalrådet Hans Jonsson (C) och det kommunala näringslivsbolaget OKAB:s chef Thomas Zetterqvist för att dryfta sina åsikter.

David Nilsson har ett stort och fint träningsgym i gatuplanet i Edmarkshuset, Edsbyn. Lokalen är fylld av allahanda träningsmaskiner, skivstänger och hantlar. Han hade tänkt öppna träningslokalen för allmänheten i början av maj för att sedan kunna försörja sig på verksamheten. Än har han inte kunnat öppna. Anledningen är att kommunen ännu inte utfärdat något slutbevis för lokalen som fordrade bygglov då den gjordes om till annan verksamhet. Tiden rinner i väg och snart måste David börja betala hyra för lokal och träningsredskap. Han lever på ett starta eget-bidrag som är lika med en stämplingslön.

David hade öppet hus i maj och många kom in för att titta på lokalen. Det dröjde inte förrän en tjänsteman tillsammans med en chef från räddningstjänsten dök upp och förklarade att han inte fick ha öppet.

- För att få ett slutbevis kräver kommunen att fastighetsägaren får intyg av rörmokare och golvläggare att deras jobb är färdiga och riktigt gjorda. Fastighetsägaren lämnar sedan intygen till kommunen. Tjänstemännen slog också ner på brandsäkerheten då lokalen inte var byggd så att den skulle förhindra brand att sprida sig till annat rum inom loppet av 60 minuter.

- Jag har läst hela plan- och bygglagen så jag frågade kommuntjänstemannen var någonstans det stod att det skulle behövs intyg av hantverkare? Tjänstemannen sade då att det bestämde han. Det här är kommunens egna idéer, samma sak med brandskyddet, säger David Nilsson.

David Nilsson är inte den ende unga företagare i Ovanåker som tycker kommunen är för stelbent.

Thomas Persson som driver företaget Custom Parts i det som en gång i tiden var Elektrobageriet skrev bland annat på sin Facebooksida om David Nilsson och den lokala byråkratin.

- Inom en timme hade jag 50 inlägg med åsikter. Nu har jag tillsammans med Maria Nilsson startat en särskild Facebooksida, en mötesplats och ett nätverk för egna företagare i Ovanåker som ska verka för ett positivt företagande i kommunen, berättar han.

Nu lovar kommunalrådet att lyssna på kritiken.

- Det är klart att vi tar den kritik som framkom under mötet med de här företagarna på allvar. Hur vi sedan ska komma till rätta med är det för tidigt att svara på. Det kan ju även vara olika från fall till fall. Det är bra att vi kan ha en dialog med företagarna, säger kommunalrådet Hans Jonsson (C).

Mer läsning

Annons