Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussen till Svabensverk slutade gå 2012 – snart kommer den tillbaka

/
  • Paneldiskussion under torsdagskvällen i bygdegården i Svabensverk om kollektivtrafiken på riksväg 50 mellan Alfta/Edsbyn och Falun. Bengt Benjaminsson, Dalatrafik, Håkan Jansson, Region Dalarna, Jan Lahenkorva, Region Gävleborg, Håkan Englund, vice ordförande i kommunstyrelsen i Ovanåkers kommun och Olle Berglund, ordförande i Kommunbygderådet i Ovanåkers kommun
  • Olle Berglund, ordförande i Kommunbygderådet i Ovanåkers kommun, leder mötet i bygdegården i Svabensverk inför ett 40-tal personer.
  • Glädje i Svabensverk över den nya bussen från den 2 maj. Göta Larsson och Marga Boustedt från Svabensverk tackar Mattias Dahlström vd på Hedmans Taxi och Bengt Benjaminsson från Dalatrafik för bussen och framtiden.

Förra veckan anordnade Kommunbygderådet i Ovanåkers kommun en träff i Svabensverks bygdegård.
Frågan som togs upp var om återinförande av kollektivtrafik längs riksväg 50 mellan Alfta/Edsbyn och Falun.

Annons

Läs mer: Håkan Juholt om Svabensverk: "En form av kärlek till de mindre orterna"

Busstrafiken på sträckan upphörde den 15 juni 2012. På plats i bygdegården förra torsdagen fanns ett 40-tal personer utöver representanter från Dalatrafik, Region Dalarna, Region Gävleborg, kommuner, kommunbygderåd och byalag.

– Från och med den 2 maj kan man åter åka buss från Svabensverk, sa Dalatrafiks Bengt Benjaminsson.

– Vi har vänt ut och in på frågan några gånger och kommit till en bra lösning med entreprenören Hedmans Taxi i Svärdsjö.

Glädjen var stor över den oväntade nyheten som presenterades i bygdegården. Även om problemet inte löstes helt som de flesta önskat.

– Vi är så tacksamma över detta beslut och hoppas framtidsmässigt att Dalatrafik kan samarbeta med X-trafik så det blir busstrafik hela vägen Alfta/Edsbyn–Falun, sa Marga Boustedt och Göta Larsson från bygdeföreningen i Svabensverk.

– Vi vill ju även kunna åka åt andra hållet upp mot Alfta/Edsbyn också. Men nu tar vi en bit i taget och ser positivt på framtiden.

Det blir en stor skolbuss, även är tillgänglig för allmänheten, som från den 2 maj kommer att trafikera sträckan Svabensverk–Falun under skolans verksamhetstid. Start klockan 07 och framme klockan 08.12. Returresan under eftermiddagen ända tillbaka från nuvarande slutstation Lamborn är ännu inte löst.

– Vi hoppas förstås att denna fråga löses snarast och att vi får uppdraget av Dalatrafik, sa Mattias Dahlström, vd i Hedmans Taxi.

Ett samarbete måste till över länsgränserna för utökad busstrafik. Svabensverk ligger både i Dalarnas län och Gävleborgs län. Men det handlar inte bara om invånarna i Svabensverk utan byarna efter vägen.

– När vi åker till stan från Svabensverk så menar vi Falun och inte Bollnäs, säger Hällpetters Maria Bergström från Svabensverk.

– Vi är mera vända mot Dalarna och är förstås glada över Dalatrafiks positiva besked nu. Livet blir lite enklare för oss framtidsmässigt.

Mötet leddes av Olle Berglund, ordförande i Kommunbygderådet i Ovanåkers kommun.

Olle redogjorde bland annat för hur man kunde söka pengar för bussverksamhet med tanke på miljön när man kan få många att åka kollektivt.

– Dalatrafiks beslut går hand i hand med Kommunbygderådens devis Hela Sverige ska leva, sa Olle.

De som jobbat med bussfrågan i aktuellt område har nu fått ännu en pusselbit på plats. Förhoppningsvis är hela pusslet klart inom en nära framtid.

Mer läsning

Annons