Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryter mot lagen

/
  • Ett av bygglovsärendena som dröjer är de planerade bostäderna på Swartz tomt i Alfta.
  • Johan Ljung, samhällsbyggnadschef i Ovanåkers kommun.
  • Mikael Reijer, vd på Aefab.

Ovanåkers kommun bryter mot plan- och bygglagen. Den som söker bygglov får inte alltid besked inom de tio veckor som lagen säger. Det här sinkar också Aefab:s bostadsbyggande.

Annons

Enligt plan- och bygglagen ska den som söker bygglov få besked inom tio veckor. Men Ovanåkers kommun klarar inte av att följa lagen.

– Det är ett antal bygglovsärenden som fått vänta en längre tid och det beklagar vi. Men vi gör allt vad vi kan för att hinna i fatt, säger Ovanåkers kommuns samhällsbyggnadschef Johan Ljung.

På miljö- och byggavdelningen har det under en tid varit ansträngt. Det beror bland att på en vakant tjänst som nu tillsatts. Avdelningen anlitar nu extern hjälp för att hinna ikapp och Johan Ljung tror att miljö- och byggavdelningen kommer att kunna hålla tiderna igen i augusti.

Några som påverkats av det ansträngda läget är det kommunala bostadsbolaget Aefab. De har bygglovsansökningar som lämnades in i februari. Det är de planerade bostadsbyggena på Swartz tomt i Alfta och Älvstranden i Edsbyn.

Bolaget har köpt marken av kommunen med löfte om att bygga bostäder.

– Så det ligger inte bara i vårt intresse, utan är ett uppdrag som vi har fått från kommunen och den politiska ledningen, säger Mikael Reijer, vd på Aefab.

Enligt honom har bolaget också hela senaste året haft en nära dialog med miljö- och byggavdelningen kring utformningen av byggandet. Ändå har bygglov uteblivit.

Först har ärendena bollats fram och tillbaka för kompletteringar. Nu har Einar Wängmark (S), ordförande miljö och byggnämnden, bestämt att ärendena ska anses vara kompletta. Ändå dröjer det ytterligare innan prövning.

Handläggaren som ska bereda ärendena har semester. Först den 19 augusti kommer det upp på miljö- och byggnämndens bord.

– Det är en konstig situation. Nu är allt klart förutom bygglovet, jag har till och med förhandlat hyrorna, säger Mikael Reijer.

Han tycker att det är olyckligt att det tagit så lång tid. Tajmingen att bygga är bättre än på länge med gynnsamt ränteläge, stor efterfrågan på bostäder och en positiv befolkningsutveckling i kommunen.

– Det kan ju bli så att vi inte få något positivt beslut i augusti utan måste komplittera. Då kan byggstarten behöva skjuts framåt till nästa år, för vi kan ju inte börja bygga mitt i vintern, säger han.

Samhällsbyggnadschef Johan Ljung förstår frustrationen hos Aefab.

– Det är bara att beklaga att det tagit så lång tid, men det går ju inte starta förrän ärendet är myndighetsprövat, säger han.

Själv har Johan Ljung arbetat i kommuner där det funnits samarbete över kommungränserna i hanteringen av bygglovsärenden. Det tror han skulle kunna vara en bra framtida lösning för Ovanåkers kommun.

Mer läsning

Annons