Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brukshunds-SM är igång!

/
  • En del i lydnadsmomentet i IPO var apport över hinder. Maria Fredins belgiska vallhund Complett´s Viggi kastar sig snabbt över hindret och hämtar ett föremål som matte just slängt över detsamma.
  • Torbjörn Eriksson från Härnösand med sin dobermann Dobfancier´s Regiuz kör lydnadsdelen i IPO. Enligt domaren fanns en del brister i ekipagets framträdande, och hundägaren kunde bara hålla med. Det finns dock en förklaring till att allt inte klaffade hundraprocentigt.- Vi har bara tränat den senaste veckan för han har gått muskelskadad länge. Han jobbar bra men tar en hel del egna initiativ. Det är bara hem och träna mer, säger Torbjörn Eriksson.
  • Domaren Kjell Ström läser upp omdöme på varje tävlande ekipage. Det blir både beröm och lite kritik mot saker som skulle kunna göras bättre.
  • Ungefär 100 hundar med förare har kvalificerat sig till SM-tävlingarna på Ön i Edsbyn. Detta genom att samla ihop tillräckligt med poäng från tävlingar under året. Hunden på bilden är av rasen Nova scotia duck tolling retriever, som går under smeknamnet tollare.
  • Ekipage 509, 510 och 511 får sina omdömen av Kjell Ström.
  • SM-general Leffe Jönsson, till höger, var mycket nöjd med arrangemanget så här långt. Det har varit bråda dagar inför tävlingen men allt har flutit på bra.- Det är väldigt roligt att arrangera det här, säger generalen.

Efter en invigning med pompa och ståt på torsdagen drog tävlingarna igång på allvar vid brukshunds-SM i Edsbyn under fredagen.

Annons

Hundar och hundägare verkar vara ett morgonpiggt folk, för redan 06.30 på fredagsmorgonen började tävlingsdagen på Ön i Edsbyn. Tidningen var där något senare och tittade när hundarna i IPO, som står för Internationell Prövningsordning, körde sitt lydnadsprogram.

Tävlingsformen IPO kom till Sverige 1995 och består av tre moment - spår, lydnad och skydd. Den beskrivs som mer publikvänlig än de svenska bruksklasserna, bland annat eftersom domaren efter avslutat moment berättar för åhörarna vad varje ekipage får för omdöme och även lite kring varför just det omdömet sätts.

Mer läsning

Annons