Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brrrrr - så härligt! På företaget Lindberg gillar man läget

/
  • Mikael och Christina Lindberg i Edsbyn kan inte annat än se glada ut i kylan. Klädföretaget Lindberg säljer snart allt de har i lager av mössor och handskar.
  • En riktig Lindbergmössa är grejar att ha på huvudet när kylan sätter till. Mikael och Christina Lindberg är förstås som många andra försedda med sådana. Och glada är de förstås att det kalla vädret betyder efterfrågan på företagets produkter.
  • Kartong på kartong med mössor och handskar skickas nu från företaget Lindberg i Edsbyn till väntande återförsäljare i Sverige och utomlands. Johanna Arting, Christina Lindsmyr och Christina Lindberg hittade vi bland alla kartongerna.
  • Magnus Rubensson arbetar med kläddesign och produktfotografering hos Lindberg. Här är han i färd med att fotografera en barnoverall som ingår i den nya satsningen på barnkläder hos Lindberg.
  • Vid sin lokal i Edsbyn har Lindberg en butik med försäljning till privatkunder. Christina Lindsmyr expedierar här Britt-Inger Lindberg, Edsbyn.

Den sibiriska kylan har kopplat ett rejält järngrepp på oss och någon ände på det kalla vädret tycks inte vara än på ett tag. När de flesta av oss tycker att den stränga kylan är ett elända finns de faktiskt de som tycker att varje vinter skulle vara så här. Dit hör klädföretaget LIndberg i Edsbyn som nu är på väg att tömma sina lager på mössor, handskar, stickat med mera.

Annons

Redan i december visade sig köldreaktionen hos klädgrossisten Lindberg i Edsbyn AB. Försäljningen av företagets produkter av mössor, handskar med mera ökade med 70 procent den månaden i jämförelse med samma månad året innan. Och den ihållande kylan gör nu att lagret töms hos Lindbergs som vänt sig till sina leverantörer för påfyllning av en del produkter.

- Efter sju gröna vintrar kan vi nu kanske hoppas på sju riktiga vintrar, säger företagets vd Mikael Lindberg.

Hela 2009 har varit ett rekordår för företaget som då sålde 190 000 plagg, en ökning med hela 70 000 plagg från år 2008.

Att företaget endast har fem anställda måhända kan lura någon att tro att Lindberg är ett litet företag vilket förstås inte är sant. Företaget tillverkar inte sina produkter själva utan lägger ut sina egendesignade plagg på 20 olika tillverkare i Sverige, Polen och Kina.

- Allt de gör åt oss hamnar här i Edsbyn där vi gör en kvalitetskontroll innan vi skickar det vidare till våra kunder, säger Mikael Lindberg.

I Sverige har Lindberg i dag 350 kunder samt export till grossister i 13 länder.

Då påverkas ni kanske även av kylan i Europa?

- Ja vi skickar nu hela lagret av en handske vi har till England. Vi har två grossister där och just den här hansken har gått bra i England.

Själva driver Lindberg försäljning till privatpersoner på nätet och i en butik i anslutning till företagets lokaler på södra industriområdet i Edsbyn.

- Kläder som jackor, byxor och overaller har inte funnits i vårt sortiment men nu gör vi en sådan satsning på barnkläder, berättar Mikael Lindberg.

Utvecklingen för företaget Lindberg har varit stor sedan starten 1994 i källaren hemma hos Mikael och Christina Lindberg i Edsbyn.

- Jag hade ju jobbat som resande åt ett företag i Örebro och sålt mössor bland annat men det företaget lades ned. Många av de kunder jag jobbat emot fortsatte ändå att höra av sig till mig om mössor så då kom idén att börja på egen hand. I början designade jag mössorna själv och ett par företag tillverkade dem sedan.

- Skinnmössorna har varit populära och som kuriosa kan jag berätta att i slutet av 90-talet använde vi skinn från 10 000 älgar per år för att tillverka dem. I dag är det inte så mycket älgskinn utan andra sorter.

År 2000 invigde företaget Lindberg sin nya stora lokaler på södra industriområdet i Edsbyn.

 

 

Mer läsning

Annons