Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borrning efter bergvärme gav stora husskador

/
  • En som i dag vet att det kan uppstå problem med att skaffa bergvärme är Bengt Säll i Östanå utanför Edsbyn. Borrningen ledde till att hans hus fick stora skador.
  • Källargolvet sprack sönder när tryckluften från borren trycktes upp tillbaka mot huset från en spricka i berget.
  • Direkt efter smällen började vatten sippra upp ur sprickorna i källargolvet. Även väggarna hade många sprickor och en bit av en vägg hade lossnat.
  • En som i dag vet att det kan uppstå problem med att skaffa bergvärme är Bengt Säll i Östanå utanför Edsbyn. Borrningen ledde till att hans hus fick stora skador.
  • Sprickor i tapeter ovanför dörrar och i hörn ville försäkringsbolaget inte ersätta omtapetsering för då de kunde ha funnits där tidigare.
  • Bengt Säll i Östanå vill nu råda alla som tänker skaffa bergvärme att besiktiga huset innan det ska borras. Annars kan det bli svårt att få försäkringshjälp om något går fel, det gjorde det för honom.
  • Källarväggarna som hade gott om sprickor är åtgärdade och målade. Sprickorna i golvet är också lagade och snart ska golvet målas.

Att få borrat för bergvärme är inte riskfritt för fastighetsägaren. Det vet Bengt och Britt Säll i Östanå, öster om Edsbyn, som fick stora skador på sitt hus i samband med en borrning för ett år sedan.

Annons

Bengt och Britt Säll i Östanå utanför Edsbyn skulle installera bergvärme. Ett borrföretag var i full färd att borra sig 160 meter ner i berggrunden utanför deras hus. Bengt hade varit ute och tittat men gått in för att få sig lite kaffe.

- Då kom en kraftig explosion och hela huset skakade, säger han.

Han tog då några raska kliv till källartrappen.

- Det var murbruk överallt och ur källargolvet sipprade det upp vatten. Väggarna var fulla av sprickor.

Snart kunde Bengt konstatera att de fanns skador i hela huset.

Det som hade hänt vid Britt och Bengt Sälls hus är något som kan uppstå vid sådan här borrning om det finns en spricka i berggrunden under huset.

- Dagen efter kom försäkringsbolaget hit och de skulle ordna upp det här sade de.

Försäkringsbolaget, Länsförsäkringar, skickade sedan dit en besiktningsman.

- Han godkände exempelvis inte sprickor synliga i tapeterna på rumsväggarna högre upp i huset, i hörn och ovanför dörrar. Motiveringen var att det var ett äldre hus och sprickorna kan ha funnits där tidigare.

Mycket har ändå försäkringsbolaget åtgärdat, som skadorna i källaren och en del snickerier som fått tydliga skador.

Ett råd som Bengt Säll vill ge till alla som tänker skaffa bergvärme är att besiktiga huset innan borrningarna börjar. Det är något husägaren och någon från borrföretaget kan göra tillsammans.

Skador på hus i samband borrning för bergvärme är inte helt ovanliga enligt Jan-Olov Arnbom, enhetschef vid Sveriges Geologiska undersökningar, SGU.

- Det finns en hel del dokumentation om det. Oftast beror det på att man borrar för nära huset eller när man är på väg att borra sig genom de översta jordlagren och trycker på för mycket luft. Och visst är det troligt att det kan inträffa på grund av en spricka i berget under ett hus, säger han.

Mer läsning

Annons