Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnjakten kan öka i Hälsingland

/
  • Maria Norrfalk, landshövding i Dalarnas län, Barbro Holmberg, landshövding i Gävleborgs län och Eva Eriksson, länshövding i Värmlands län.

På sikt kan jakten på björn öka i Gävleborgs län samtidigt som den minskar i Dalarnas. Det sade Dalarnas landshövding Maria Norrfalk på en presskonferens på torsdagen.

Annons

Under torsdagen träffades de nyligen inrättade viltförvaltningsdelegationerna för Dalarnas, Värmlands och Gävleborgs län för att utbildas i den roll de kommer att ha och om rovdjursförvaltning generellt. I samband med det passade landshövdingarna för de tre länen, som också är ordföranden för delegationerna på att hålla presskonferens.

Presskonferensen handlade i mycket om den nya organisationen men gled även in på björnjakt. Viltmarksdelegationen i Dalarna har tidigare beslutat att 50 björnar skulle skjutas i år, men det beslutet fick sedan inget gehör när länsstyrelsen beslutade att 35 björnar får skjutas. Det eftersom viltförvaltningsdelegationerna enbart får besluta om övergripande riktlinjer.

- Vi får inte själva bestämma siffran. Övergripande riktlinjer för björnstammen handlar om den ska öka, minska eller ligga still, sade Maria Norrfalk på presskonferensen.

Enligt henne finns det cirka 250 björnar i Dalarnas län och årligen har cirka 13 procent av tillväxten skjutits. I Gävleborg finns det däremot cirka 500 björnar och här skjuts runt 7 procent av tillväxten.

- Därför kommer jakten troligen att öka i Gävleborg och minska i Dalarna, säger Maria Norrfalk.

Tillsammans med Barbro Holmberg, landshövding i Gävleborgs län, har Maria Norrfalk också begärt att få en inventering av björnförekomsten i de två länen. I dagsläget är underlaget man har att ta beslut på svajigt, enligt dem.

Mer läsning

Annons