Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Björn Mårtensson borde ha haft ett bättre omdöme"

"Det är en personlig tragedi."
"Man kör inte rattfull."
Åsikterna är många bland politikerna. Men ingen vill uttala sig om kommunalrådet Björn Mårtensson (C) ska lämna sina uppdrag.

Annons

- Man fattar ingenting jag har aldrig upplevt honom som en omdömeslös person. Tvärtom.

Kommunalrådet Ewy Degerman (C), säger att hon blev chokad när hon slog upp tidningen i måndagsmorse och fick läsa om att partikamraten och kollegan Björn Mårtensson från Ovanåker är misstänkt för rattfylla. Att han blev hämtad i sitt hem av polis.

- Det här måste vara jätte-, jättejobbigt för honom. Men hur är det man brukar säga; när alkoholen rinner i går vettet ur, säger Ewy Degerman.

Hon säger att det inte är hon eller partikamraterna som ska bedöma om han kan sitta kvar eller inte, det måste medborgarna ta ställning till. Däremot är hon medveten om att Björn Mårtensson har ett stort ansvar som en av länets tyngsta centerpolitiker.

- Även om vi bara är människor så ska ju politiker vara ett föredöme.

Nils-Erik Falk (C) är ordförande för kommunfullmäktige i Ovanåker och känner Björn Mårtensson väl.

Även han pratar i termer som personlig tragedi och att det är sorgligt.

 

Kan han sitta kvar som kommunalråd efter det här?

- Det är för tidigt att säga. Vi vet inte hur djup förtroendekrisen är men själv väljer jag hellre att fria än fälla.

Vare sig han, Ewy Degerman eller Centerpartiets distriktsordförande Karin Ånöstam, säger att de har diskuterat frågan tillräckligt ingående inom partiet ännu. Men enligt Ånöstam har Björn Mårtensson satt sig i en svår sitts.

- Jag hade aldrig kunnat tro att han kunde brista i omdöme på det här sättet. För honom kan det här komma att få enorma konsekvenser. Han har flera och tunga förtroendeuppdrag, säger hon.

Eftersom Björn Mårtensson sitter i Centerpartiets partistyrelse diskuteras frågan även där. Men det är inte Maud Olofsson utan partisekreterare Anders Flanking som besvarar våra frågor. Han säger att partiet ser allvarligt på brott, framför allt om man utsätter andra för fara. Samtidig tycker han att det är tragiskt.

Men frågan återstår, kan Björn Mårtensson behålla sina uppdrag?

- Det är inte min sak att bedöma. Det är en fråga mellan Mårtensson och valberedningen på Centerstämman, den äger rum mellan den 7-10 maj, säger Anders Flanking.

En del hävdar alltså att det är upp till honom själv, andra menar att det är väljarnas sak att ta ställning. Pratar man med förtroendevalda från andra partier så är det Centerpartiet som äger frågan. Ingen vill ta ställning i dagsläget.

Kommunalrådet Eva Tjernström (S) från Söderhamn och oppositionsrådet Yoomi Renström (S), Ovanåker, säger båda att de är mycket förvånade och "chockade" över det som hänt. Samma sak säger kommunalrådet Sören Görgard (C) i Ljusdal.

- Även om det aldrig går att acceptera att man kör rattfull så blev jag jätteledsen när jag hörde det här på radion i morse. Då sa han något om att ha tappat kontrollen och det måste han verkligen ha gjort, konstaterar Eva Tjernström.

Hur skulle du ha gjort om du kört rattfull? Avgå eller inte? Frågan ställs till Olle Nilsson Sträng, Socialdemokratiskt kommunalråd i Bollnäs.

- Det hoppas jag verkligen aldrig kommer att hända. Då skulle jag skämmas något oerhört. Politik bygger på förtroende, säger han.

Tidningen har även sökt kommunalråden Sven-Åke Thoresen (S), Hudiksvall och Stig Eng (C) Nordanstig, utan att lyckas nå dem.

 

 

 

Mer läsning

Annons