Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn Mårtensson avgår

/
  • Efter många år lämnar nu Björn Mårtensson uppdragen som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Ovanåker.

Björn Mårtensson (C) meddelade under onsdagen att han avgår från sitt uppdrag som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Ovanåker den 1 juli. Trycket från de övriga partierna blev för stort.

Annons

I ett pressmeddelande på onsdagsförmiddagen berättar Ovanåkers kommunalråd att han avgår från sina kommunala uppdrag. Trycket från de övriga partierna blev för stort.

- Det finns ingen anledning till att Kristdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Socialdemokkraterna ska behöva rösta ut mig på möten med kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, skriver han.

"I rådande läge ser jag inga möjligheter längre att fullgöra mitt uppdrag mot Centerpartiets fullmäktigegrupp . Inte heller gentemot medborgarna/väljarna som bidragit till att jag och Centerpartiet haft framgångar och därmed fått ett stort förtroende i de senaste kommunvalen. Med anledning av detta lämnar jag nu uppdraget som kommunstyrelsens ordförande tillika som kommunalråd".

Bertil Eriksson (KD) som är vice ordförande i kommunstyrelsen kommer nu att upprättahålla den funktion Björn Mårtensson haft fram tills dess kommunfullmäktige kan valt ny ordförande i kommunstyrelsen.

I tisdags lämnade Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet i Ovanåker in en skrivelse till kommunstyrelsen där de ville att ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte skulle sammankallas redan i början av augusti, ett möte där man genom en misstroendeomröstning skulle avgöra Björn Mårtenssons fortsatta öde. Därför begärde de att kommunstyrelsen snarast skulle sammanträda för att bereda ärendet.

Ärendet som de fyra partierna ville avhandla, "Återkallelse av förtroendeuppdrag för kommunstyrelsens ordförande Björn Mårtensson, med omedelbar verkan", var utformat så att Björn Mårtensson inte skulle kunna sitta kvar på sina uppdrag under en tid då en eventuell överklagandesprocess skulle pågå. Att det här blev droppen bekräftas av Björn Mårtensson själv.

- Att de skulle behöva rösta bort mig tycker jag känns förnedrande för både mig och för dem, säger han.

- Visst har allianssamarbetet skadats av det som hänt men jag tycker det är otroligt viktigt att alliansen sluter sig samman igen. Det är dock inte hos Centern bollen ligger utan hos Moderaterna, Folkpartiet och kristdemokraterna.

Vad han ska syssla med efter den 1 juli har han ingen aning om i dagsläget.

- Först blir det väl en lång ledighet. Att gå tillbaka som kommunal tjänsteman är inget jag känner för just nu. Jag har ju haft det här uppdraget i många år.

Han kommer att sakna alla kontakter han haft.och är stolt att han fått vara med om den utveckling som varit i Ovanåker sedan hhan började som kommunfullmäktiges ordförande 1991.

- Jag tänker absolut inte sitta hemma som en sur gubbe, säger Björn Mårtensson.

Mer läsning

Annons