Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopsvisitation

/
  • Biskop Ragnar Persenius visiterade Alfta-Ovanåkers församling under tre dagar i september. På söndagen sammanfattade han sina intryck i Alfta kyrka. Ni är inne i en intressant utvecklingsprocess, sade han bland annat.

Biskop Ragnar Persenius har visiterat Alfta-Ovanåkers församling. Han höll sitt visitationstal i Alfta kyrka i söndags

Annons

Ragnar Persenius började med att konstatera att det var spännande att komma tillbaka till Ovanåker, som han visiterade för tio år sedan, och att visitera Alfta för första gången.

Han tog i sitt tal upp olika punkter, som gudstjänstlivet.

– I varje kyrka behöver det finnas en kärna som bär upp gudstjänstlivet. Nyrekryteringen går inte automatiskt i vår tid. Jag tror att ni genom att till exempel bilda eller samla gudstjänstgrupper kan få fler att känna en kallelse att ta ansvar.

– Det är glädjande att församlingen medverkar i Ovanåkers föräldrakraft, som har en drogpreventiv inriktning genom att stärka föräldranätverket. Det är bra med samverkan mellan kyrkan och skolan. Även i Kyrkans unga-grupperna betonas gemenskapen utifrån en kristen människosyn. I Voxna fick vi höra om det starka engagemanget och uppslutningen från många i olika åldrar.

– Jag har förstått att ni har ett stort förtroendekapital i bygden och att den diakonala verksamheten bidrar till människors hälsa och välbefinnande. Väntjänsten för de äldre, Edsbyns diakonala arbete, syföreningar, sorgegrupper, kvinnogrupper, gubbklubb, trivselträffar, födelsedagskalas är några av exemplen på den organiserade diakonin.

Han berörde också församlingens kyrkor och fastigheter i sitt tal.

– Det är viktigt för framtiden att prioritera vilka byggnader som ska behållas och underhållas. Era kyrkor och kapell är mycket vackra och välhållna. Den kyrka som står i tur att fräschas upp inuti är Ovanåkers kyrka, sade Ragnar Persenius.

Visitationen hade förberetts av biskopsadjunkten, diakon Rose-Marie Rönnblom, kyrkoherde Matts Sandström och kyrkorådets ordförande Sverker Nilsson. Under söndagens högmässa med visitationstal predikade Matts Sandström och församlingens medarbetare och körer medverkade.

Mer läsning

Annons