Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bio för skolbarnen

/
  • På måndagen startade årets Skolbiovecka på Röda Kvarn i Edsbyn. De allra yngsta biobesökarna, upp till och med tre år, fick se filmen Vem är var?.
  • Molly och julmonstret heter måndagens andra film, som visades för barn mellan tre och sex år.
  • Barnen som kom till Röda kvarn på måndag förmiddag var rosiga om kinderna. Här ett gäng från Öjestugans förskola.

15 filmvisningar, en publik på närmare 2 000 och popcorn till alla. Skolbioveckan är igång igen på Röda kvarn i Edsbyn. Det är fjärde året som barn och ungdomar från förskola upp till nioende klass plus gymnasiet erbjuds att gå på bio.

Annons

I år heter filmerna Vem är var?, Molly och julmonstret, Aligermaas äventyr, Lånaren Arrietty och Kid. Ungdomarna från gymnasiet kan välja film från bions egna utbud.

Fram till och med fredag avlöser grupperna varandra under förmiddagarna och tidig eftermiddag, som mest handlar det om fyra-fem visningar per dag.

Första tre åren var Svenska filminstitutet med och stöttade ekonomiskt, nu står kommunen på egna ben.

– Vi vill ge kommunens barn och ungdomar en filmupplevelse och ge dom möjlighet att verkligen få uppleva film på bio. Vi vill också visa kvalitetsfilm, som inte visas och kan ses någon annanstans. Vi hoppas att vi alltid kommer att ha en skolbiovecka, säger kulturchef Carina Isaksson.

Barn och vuxna som anlände till Röda kvarn på måndag morgon och förmiddag var något vindpinade och rosiga om kinderna. Carina Isaksson och Maud Nyberg Jonsson hjälptes åt att ösa upp popcorn i påsar. Alla besökare får varsin påse. Popcornen är en del av den verkliga filmupplevelsen, enligt Carina Isakssons recept

Valet av filmer får Carina hjälp med. Hon tar hjälp av filmkonsulenterna i Gävle. De allra yngsta (0-3 år) fick i år se den tecknade filmen Vem är var? som i sin tur är uppdelad i åtta kortare berättelser.

– För de yngsta gäller det att hitta filmer som lockar till uppmärksamhet och koncerntration. Handlingen får inte gå för fort. Det måste vara ett långsammare tempo för att de yngsta barnen ska kunna hänga med, säger Carina Isaksson.

Åsa Strandberg, Katarina Berg och Tina Nilsson kom ut från biografen med några av de yngsta barnen från Backa förskola. De hade sett Vem är var? och var entusiastiska.

– Vi, vuxna och barn, skrattade högt under filmen. Det är ovanligt att barn får möjlighet att gå på bio så här tidigt. Det var första gången de var på bio, säger Åsa, Katarina och Tina.

Det var lätt att identifiera sig i filmen som handlade om den lilla nallen och dennes kompisar.

Mer läsning

Annons