Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingskrav bakom beslutet

/
  • Jag har frågat den personal vi har inom kommunen om effekterna av en flytt, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren.

Socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S) håller med de anhöriga Folke Palm och Margareta Nilsson-Palm på en punkt.

Annons

– Det jag tycker är en försämring är att de gamla får mindre rum. Deras egna rum är väldigt små. Samtidigt får de bättre allmänna utrymmen att vara i på dagarna. Så det är plus och minus, säger Jan-Åke Lindgren.

Junibacken bedöms boendemässigt inte vara något bra äldreboende, enligt Jan-Åke Lindgren.

Men han håller inte med om ytan på rummen i Gyllengården - åtta kvadratmeter.

– Det är lite större än så. Jag vet inte var de har fått den siffran ifrån, säger Jan-Åke Lindgren.

Enligt socialnämndens beslut ska nio platser från Junibacken flyttas till Gyllengården, till lokaler som i dag disponeras för korttidsboende. Personalen från Junibacken flyttar med till Gyllengården. Detta ska ske under hösten.

Socialnämnden har besparingskrav och har inte fått igenom de äskanden man gjorde tidigare i år om mer pengar.

– Det är ett problem vi har i socialnämnden. Vi kan inte bara gå in i nästa år med ett budgetunderskott, säger Jan-Åke Lindgren.

Själva besparingen man gör är att lägga ner korttidsboendet, så det blir nio färre korttidsplatser i kommunen. Men personalen där kommer att fylla vakanser inom omsorgen så ingen behöver sägas upp.

Enligt planerna kommer Junibacken att användas som boende för ensamkommande barn, där trycket att ta emot fler har ökat. Under sommaren har kommunen fått ta emot fem ungdomar med kort varsel.

När det gäller kritiken att en flytt kan påverka dödligheten och de fysiska funktionsförmågorna hos de äldre och dementa, så förklarar han att han har lyssnat på expertis inom kommunen.

Den har inte sett någon fara med en flytt, eftersom personalen kommer att följa med. Man anser vidare att boendet i Gyllengården är ett bra boende.

Jan-Åke Lindgren bedömer därför att han inte har behövt ta till sig information från något annat håll.

Mer läsning

Annons