Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berges filmer populära

/
  • I dag jobbar jag väldigt mycket åt räddningstjänsten i Sundsvall. Jag är inne på fjärde filmen. Den om den stora branden i Sundsvall byggde på gamla stillbilder, berättar Björn Berge, som besökte Alfta på tisdagen.
  • Ett 20-tal musikanter från Alfta unga spelmanslag och Alfta spelmanslag spelade bland annat Vals efter Sigvard Stolt i Galven och Driver dagg faller regn.
  • Alfta unga spelmanslag värmde upp med lite spel innan man gick in i stora salen.
  • Bengt Axell som spelade huvudrollen i Spelmannen kunde inte ta en ton på fiol. Men efter filmens premiär var det massor av folk som ringde till honom och ville att han skulle komma och spela, berättar Björn Berge.
  • Filmkvällen i Alfta hembygdshus med Björn Berges två filmer blev välbesökt. Under fikapausen bjöd hembygdsföreningen på semlor fettisdagen till ära.

På tisdagskvällen visades två filmer av Björn Berge och stora salen i Alfta hembygdshus blev välbesökt. I höstas visade hembygdsföreningen två ÖSA-filmer som drog fullt hus och då blev det även en extravisning.

Annons

Ulla Hansers hälsade alla besökare välkomna och Alfta spelmanslag och Alfta unga spelmanslag inledde kvällen med en polska efter Snickarersker.

I Alfta hembygdshus visades först på tisdagskvällen Björn Berges film Spelmannen med Bengt Axell i huvudrollen och som bland annat spelades in i Ryggesbo och Torpets fäbodar utanför Edsbyn.

– Spelmannen är 52 år gammal. Det är en film med ett väldigt tragiskt slut. Det är en kärlekshistoria förstås, där flickan tvingas gifta sig med någon hon inte gillar. Det var ett vanligt tema i filmer på 40- och 50-talen, säger Björn Berge.

Den andra filmen som visades var Den sjungande dalen som var ett beställningsjobb åt företaget EIA i Edsbyn, med många vackra vyer därifrån. Man får också se skogsverktyg från EIA i bruk.

Mer läsning

Annons