Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengan och Eva Janson på turné i Hälsingland

/

Dragspelsvirtuosen och spelmannen Bengan Janson lämnade visserligen Järvsö och Hälsingland 2010, men musikaliskt hämtar han mycket härifrån, både musik och musikanter.

Annons

På fredag och söndag är han tillbaka i landskapet på en miniturné, denna gång tillsammans med frun Eva Janson på fiol.

De bor numera i Leksand och släppte för några månader sedan den gemensamma skivan En vandrande spelman. Där har Eva Janson komponerat de flesta av låtarna som Bengan framför på dragspel. Hon spelar själv fiol på flera av spåren dessutom.

Precis som de båda hämtar inspiration och kunskap från äldre spelmän och andra musikgenrer, innehåller skivan en folkmusikalisk jazz- och rock-mix med inslag av portugisiska undertoner. Några av låtarna spelade de bland annat när de medverkade i en konsert i Forsa kyrka häromveckan.

Läs också: Bengan Janson hylla Allan Edwall

Turnén i Hälsingland landar på två platser, Skräddrabo bygdegård i Ovanåker på fredag och till Söderhamns teater på söndag.

Någon myshelg i Hälsingland blir det dock knappast. Bengans turnéschema omfattar betydligt fler spelningar än dessa två med Eva. På lördag återfinns han i Kungsör tillsammans med Janne Krantz för ett framträdande och på måndag den 2 maj är det hans måndag på Engelen i Stockholm, tillsammans med gäster som Ann-Sofie von Otter och Richard Wolf.

Mer läsning

Annons