Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barndomsdrömmen blev sann för Frida: "Har alltid bilnycklarna på hallgolvet"

/

En barndomsdröm har gått i uppfyllelse för Frida Karlsson. Nyligen blev 23-åringen deltidsbrandman och hon jobbar nu på Räddningstjänsten i Edsbyn.
– Jag känner ett lyckorus av att jobba som brandman just för att man är behövd, säger Frida Karlsson.

Annons

Frida minns hur hon och de fem syskonen när de var små vaknade av pappa Christer Karlssons larm in till räddningstjänsten. Hur han blixtsnabbt for från hemmet i Ämnebo in till Räddningstjänsten i Edsbyn och vidare mot olyckor. När han kom hem hade alla barnen frågor, men Frida var nog den som frågade mest.

– Det var så spännande att följa. Han berättade och vi lyssnade, säger Frida.

Vi ses på Räddningstjänsten i Edsbyn. I omklädningsrummet finns hennes kläder i skåp nummer 20, samma nummer och skåp som hennes pappa Christer Karlsson, som gick i pension i höstas.

– Det känns hedervärt och är lite speciellt. Han frågar mycket hur det går på jobbet och jag tror de är stolta, både mamma och han, säger Frida.

När larmet går ska allting finnas klart – strumporna ligger i stövlarna som sitter fast i byxorna – det gäller bara att ta rätt skåp...

– När jag fick mitt allra första larm var det mitt i natten, jag var lite spänd. När jag skulle kliva in i brandbilen upptäckte jag att kläderna och stövlarna var alldeles för stora, jag hade tagit på mig kläder från fel skåp, säger Frida och skrattar gott åt minnet.

När Frida har jour har hon fem minuters förebredelsetid. På den tiden ska hon ha tagit sig till räddningstjänsten, bytt om och satt sig i brandbilen. Det kräver en del planering under jourveckan, för att alltid vara redo, dag som natt.

– Jag minns när pappa hade jour och skulle in på Ica i ett snabbt ärende. Han backade alltid in bilen på parkeringen, för att vara redo om larmet gick. Jag tyckte det var lite konstigt. Men nu när jag själv är brandman förstår jag honom. Jag har alltid bilnycklarna på hallgolvet intill mina ytterskor. Eftersom jag bor på sjunde våningen vill jag inte gärna glömma bilnycklarna och bli tvungen att springa upp igen för att hämta dem, säger Frida.

Frida jobbar också på Svenska Fönster och hon tycker att de båda jobben kompletterar varandra bra. På industrin vet hon vad som förväntas av henne och på räddningstjänsten ska hon vara redo, närsomhelst, om olyckan är framme.

– Det är spännande när larmet tjuter. Då är det bara att släppa allt vad man har för händerna och bege sig hit. Det är ett lyckorus att jobba som brandman just för att man är behövd. Man är sitt eget skyddsombud och måste avgöra själv vad som är farligt, säger hon.

Som brandman i Edsbyn har man jour var fjärde vecka. Men just nu har Frida valt att ha jour var tredje vecka, för att komma in i jobbet lite snabbare. Hittills har det blivit vitt skilda olyckor och Frida känner att hon valt rätt yrke.

Nyligen brann det på ett hygge och Frida med fyra kollegor fick åka och släcka. Det blev ett svettigt pass i skogen, förutom värmen var det en tuff terräng att gå med tunga slangar med vatten.

– Man får inte fuska med träningen. Jag löptränar och går på gym. Det är viktigt att vara uthållig och stark, säger hon.

Frida har alltid gillat att sporta. Som sexåring började hon spela handboll i Edsbyn och nu är hon tränare för klubbens 15-åringar. Till hösten funderar hon på att dra ihop ett korplag för att träna och lira.

– Jag trivs bra i Edsbyn. Vill jag till nån storstad så åker jag och hälsar på något av syskonen. Men sen är det skönt komma hem till Byn igen.

Vad gör du om tio år?

– Kanske att jag har utbildat mig till heltidsbrandman. Men då måste jag flytta och just nu känns det bra att bo här. Måste jag flytta vill jag hellre bo norrut, jag är en naturmänniska, säger Frida Karlsson.

Mer läsning

Annons