Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axel Sköldmark, 74, rycker in som pastor

/
  • Emma Uddas, här med sonen Alex, och Axel Sköldmark har båda anställts på halvtid av missionsförsamlingen i Edsbyn.

Sedan midsommarhelgen står Edsbyns missionsförsamling åter utan Pastor. Tillsvidare har därför Axel Sköldmark, 74 år, lovat gå in på halvtid som pastor för församlingen. Han kommer att få hjälp av två nya medarbetare.

Annons

Under förra året fick missionsförsamlingen i Edsbyn äntligen en pastor, en pastor hade den drygt 230 medlemmar stora församlingen då inte haft under ett par års tid. Seth Jakobsson som den då nya pastorn hette kom till Edsbyn efter att ha tjänat en och samma församling i Mariehamn under 18 års tid. Seth Jakobsson sejour blev dock inte så långvarig som man hoppats. Efter knappt ett års vistelse i Edsbyn valde han att flytta tillbaka till Mariehamn. Så sedan midsommar i år har församlingen varit utan pastor igen.

I väntan på att församlingen ska få tag på en ny pastor igen har därför Axel Sköldmark, 74 år, lovat att tillsvidare gå in som tillförordnad pastor och föreståndare på halvtid. Axel Sköldmark var de två sista åren före sin pensionering församlingens pastor och har hela tiden sedan dess varit mycket aktiv i kyrkans arbete. Främmande för pastorsjobbet är han inte.

- Under 42 år arbetade jag som pastor i olika församlingar i Småland, Värmland, Dalarna bland annat, berättar han.

Axel Sköldmark växte upp på Borgen i Edsbyn och sedan återkomsten till Edsbyn bor han nu åter i föräldrahemmet.

- Det tar nog ett år minst att hitta en ny pastor, tror Axel Sköldmark.

Axel Sköldmark kommer att få hjälp med arbetet i församlingen av Guniliia Brodin, 47 år, från Ockelbo. Hon arbetar som pastor på halvtid i Faluns missionsförsamling och kommer nu att ha en 20 procentig tjänst som pastor i Edsbyn.

- Hon kommer att jobba med ungdomar och även ansvara för söndagsgudstjänsten en gång i månaden, berättar Axel Sköldmark.

En ytterligare satsning vad gäller ungdomssidan gör Edsbyns missionsförsamling genom att på halvtid anställa musikläraren Emma Uddas som till stor del ska jobba med musik för barn och ungdomar. Det blir barn och ungdomskörer samt rytmik.

Mer läsning

Annons