Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslag på överklagan

Länsrätten har avslagit en överklagan som gäller byggplaner för tre bostadshus i Roteberg, utanför Edsbyn. Därmed gör rätten samma bedömning som länsstyrelsen gjorde och tidigare miljö- och byggnämnden i Ovanåkers kommun. Nämnden gav ett positivt förhandsbesked inför bygglovsvprövningen.

Annons

Länsstyrelsen tog upp ärendet, när beslutet i miljö- och byggnämnden överklagades. Länsstyrelsen konstaterade att det finns bebyggelse ganska nära de planerade tomterna. Och trots att byggnaderna till viss del kommer att inkräkta på öppenheten i landskapet bör man kunna anpassa byggnaderna så de smälter in i miljön.

Husens storlek, utformning, placering med mera prövas och bestäms när frågan om bygglov tas upp. En sådan prövning gör nämnden när den har fått en ansökan om bygglov, konstaterade länsstyrelsen. Samma bedömning gör nu även länsrätten som har tagit upp överklagan av länsstyrelsens beslut.

Enligt länsrättens bedömning har det vidare inte kommit fram att husen skulle medföra betydande olägenheter. Tre bostadshus kan inte heller innebära detaljplaneläggning. Planerna kan tillåtas genom ett förhandsbesked, anser länsrätten.

De som överklagade fann att den planerade byggnationen skulle försämra hela områdets miljö och charm.

Man var också besvikna på kommunens ovilja att diskutera andra lösningar.

Det skulle kännas bra med en alternativ utformning med öppenhet kring gården och andras gårdar där djur kan vistas. Det skulle bättre stämma överens med vad kommunens ombud tidigare har påpekat i ett yttrande, ansåg de som överklagade.

Mer läsning

Annons