Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Att fatta beslut nu vore oansvarigt"

/
  • Bertil Eriksson och Jennie Forsblom (kd) och Björn Mårtensson och Hans Jonsson (c) utmanar nu den politiska majoriteten till en offentlig debatt om skolfrågan.

Innan det finns ekonomiska kalkyler för vad det innebär att lägga ner en skola går det inte att fatta några beslut. Det anser Centerpartiet och Kristdemokraterna – som vill att frågan ska skjutas upp och utredas mera.
Nu utmanar de majoritetspartierna till en offentlig debatt om frågan.

Annons

Den utredning som politikerna har haft med sig ut till medborgardialogerna, och som ska ligga till grund för besluten om skolornas framtid, är långt ifrån tillräckligt bra. Framför allt saknas de ekonomiska kalkylerna – och vad ett eventuellt beslut får för konsekvenser för kommunen i sin helhet, anser oppositionspartierna.

– Det känns oerhört främmande att vi ska fatta beslut i en fråga som påverkar hela kommunen på ett underlag där vi inte har helheten, säger Björn Mårtensson (c).

– Vi vill att man ska se till kommunen i stort, attraktivitet och inflyttning, och de sociala faktorerna. Vad innebär det egentligen när en skola försvinner? I dag finns inte det underlaget, säger Hans Jonsson (c).

Både Centern och Kristdemokraterna kritiserar nu majoritetspartierna för att de skyndar fram ett beslut som egentligen behöver ta längre tid.

I stället kräver partierna nu att man gör ett omtag på frågan, att alla aspekter utreds ordentligt och att allting finns med i det slutgiltiga beslutsunderlaget.

– Ja, det är komplicerat och det kanske tar lång tid att utreda. Men då måste det få ta den tid det tar.

Dessutom vill man utmana majoritetspartierna till en offentlig debatt i frågan.

– Den ska ske i maj, i tid innan beslutet. Det behövs ytterligare en rejäl debatt och diskussion om det här. Nu får vi hoppas att de tackar ja, säger Mårtensson.

Mer läsning

Annons