Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att dejta förr i världen: "Man fick inte följa med damen upp på rummet"

Sam och hans blivande fästmö skrev niohundra brev till varandra innan det sa klick. Anders körde på mun mot mun metoden – de träffades och pratade.
– På vår tid fanns inga dejtingappar. Om tycke uppstod så bestämde man sig.

Annons

Doften av fläskpannkaka och lingonsylt har spridit sig från köket in till sällskapsrummet. Sam Ledin och Anders-Erik Sköld har just ätit lunch på dagverksamheten i Edsbyn. De slår sig ner bredvid varandra i en ljusgrå soffa. Sam blir 90 år lagom till maj. Anders-Erik är lite yngre, 69. Trots åldersskillnaden är de båda överens om att Min soldat med Ulla Billquist är kärlekssångernas låt.

Några romantiker vill de inte beskriva sig själva som. Snarare blyga. Och tiden i dejting-djungeln blev aldrig någon långvarig historia. Förr i världen såg det annorlunda ut och dagens metoder för att skaffa ragg skiljer sig åt från dåtidens.

På 1940-talet gav handskrivna brev resultat.

– Jag och min andra fru träffades för första gången i Stockholm. Efter det mötet började vi brevväxla. Vi skrev niohundra brev till varandra på två år. Det var genom breven som känslorna uppstod, berättar Sam Ledin och fortsätter:

– Efter en tid bestämde vi oss för att träffas igen, och då sa det bara klick.

Läs också: Aleris hälsocentral i Alfta länets näst bästa

Och när de väl sagt klick blev det giftermål. Så blev det också för Anders-Erik Sköld, som träffade sin fru på ett läger genom missionsförsamlingen.

– På vår tid fanns inga dejtingappar. Då fick man träffas och om tyckte uppstod så bestämde man sig, säger Anders-Erik Sköld.

En annan dejtingmetod stavades telefonsamtal. Sam Ledin och hans fästmö slog telefonrekord och snackade åtta timmar i sträck när känslorna var som hetast. En månad fick han hem en telefonräkning på 1500 kronor. En hel del pengar på 1940-talet.

– Då började jag ringa henne från jobbet i stället. Haha.

Sam Ledin har varit gift två gånger. Varken han eller Anders-Erik hade haft sällskap några andra tjejer när de fann sina första gemåler. Anders-Erik tror att man på den tiden var mer inriktad på en maka eller make. När han träffade sin blivande fru var han 25 år gammal och längtade efter att stadga sig.

– Jag tyckte att det var dags och hon var också ute efter en gemål. Det stämde bra mellan oss när vi träffades, därför beslöt vi oss för att ingå äktenskap, säger Anders-Erik och fortsätter:

– En del ska ju prova på så många. Men jag tror att det gör det slutgiltiga valet svårare, alla människor har ju sina fina sidor.

Men vilka aktiviteter ägnade man sig åt när det var dags att bjuda ut till dejt?

Varken Sam eller Anders-Erik gick på dans. Sam var för blyg och Anders-Erik var frikyrklig – att dansa passade sig inte. I stället blev det en hel del promenader. Senare avancerades träffarna till picknickutflykter.

– På den tiden fick man ju inte följa med damen upp på rummet. I stället fick man säga hejdå utanför hennes farstukvist, minns Sam Ledin, som till sist tog mod till sig och friade.

– Hon svarade ja och vi gick upp på hennes rum och la oss i sängen. Då kom hennes mor in och var rasande. Jag hade nämligen inte bett familjen om hennes hand först.

Läs även: Frågor och svar om nya appen

Men hur gick det när bröllopsvalsen tystnat och smekmånaden blivit till vardag?

Anders-Erik Sköld håller fortfarande ihop med sin hustru. De har varit gifta i över 40 år. Sam Ledin är änkling, efter att makan gått bort i bröstcancer.

– Det har fungerat hur bra som helst hela tiden. Vi har hittat på mycket tillsammans, allt ifrån utflykter till renoveringsprojekt. Jag kan inte tänka mig att vara gift med någon annan, säger Anders-Erik Sköld.

Sam Ledin var upp över öronen kär under hela sitt senaste äktenskap. Hustruns bortgång tog honom hårt.

– Hon visste om att hon var väldigt sjuk. Jag minns att hon sa: "När jag dör, så kommer det stå en rad kvinnor och vänta på dig i vår trappuppgång". Men då sa jag till henne att det inte spelade någon roll, för jag skulle aldrig träffa någon som henne igen. Och det har jag inte gjort heller.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning