Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atle kan allt om gamla Voxnabruk

/
  • Det är bedrövligt att så mycket av det gamla som fanns på bruket har försvunnit, säger Atle Leander som numera är äldst i Voxnabruk.
  • Snickeriet tecknade Atle 1997. Det var också här vid snickeriet som hans lilla verkstad låg.
  • I Voxnabruk tillverkades tegel vid Övre Hammaren. Vattenhjulet drog blandaren som blandade tegelmassan. Man torkade och brände sedan tegelstenarna.
  • Atle Leander har själv lärt sig att glödrita. Här visar han motivet från Leanders vid Nybro, där han växte upp. I dag finns bara källaren och uthuset kvar.

99-årige Atle Leander vet allt om ett svunnet Voxnabruk. Han har också gjort en stor kulturgärning genom att ur minnet och på lediga stunder under årens lopp teckna byggnader och anläggningar vid bruket.

Annons

Mycket av detta är nu rivet eller försvunnet. Men tack vare Atles teckningar vet vi hur det såg ut en gång.

Han har även dokumenterat vilka människor som bodde var på bruket under hans barndoms och tonårs 20-tal. Pärmen kopiorna på teckningarna är samlade i är en guldgruva för den som vill forska om det gamla Voxnabruk.

Ett exempel på hans ovärderliga teckningar är den på den gamla linbanan som dels gick från kvarnen via kolhuset vid gamla smedjan upp till stora logen, dels till gamla snickeriet. Vattenturbinen i kvarnen var själva drivkraften för linorna eller drivremmarna och det fanns en växel där som bestämde åt vilket håll vattenkraften via linorna skulle gå. I logen drevs tröskverket som fanns där på detta vis.

Ett annat roligt exempel är teckningen på det gamla kallbadhuset. Atle berättar att huset byggdes åt tjänstemännen som arbetade på brukskontoret. Det var bara för herrar denna möjlighet fanns. De gick ner i vattnet via en stege

Atle är numera äldst i Voxnabruk. Han fyllde 99 år i mars och han är fortfarande pigg och vital för sin ålder. Han har dock svårt att gå och tar sig fram med rollator.

– Jag har försökt att rita av det gamla. Det går tillbaka så långt i tiden, så det finns ingen som vet hur det har sett ut förut utom jag. Minnet är det inget fel på, säger Atle.

Han berättar att han var duktig på att teckna redan i skolan och det var hans favoritämne.

Mer läsning

Annons