Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Lantis: Diana och Lars från Silfors uppmärksammas tillsammans med prinsessan Sofia

/
  • Diana Sandell och Lars Danhard finns med på tidningen Lands lista Årets Lantis 2015. De finns med på en hedrande 29:e plats.
  • Det är en ståtlig syn, när Diana Sandell och Lars Danhard är ute och kör med alla sina nordsvenska hästar på vägarna runt gården i Silfors.

När tidningen Land listade 2015 års lantisar kom Diana Sandell och Lars Danhard från Silfors, norr om Alfta på en hedrande 29:e plats på en 100-lista. Listan toppas för övrigt av prinsessan Sofia.

Annons

– Jag blev väldigt förvånad när jag fick reda på att vi var med. Men det är också roligt att få lite uppmärksamhet och uppmuntran för det vi håller på med. Det går lite lättare då, säger Diana Sandell.

Läs mer: Prinsessan Sofia Årets Lantis

Diana och Lars Danhard i Silfors satsar på avel av den utrotningshotade nordsvenska hästrasen med sina stolta traditioner inom jordbruket och skogen. Det var också det som fick Land att uppmärksamma dem i en flera sidor lång artikel mot slutet av sommaren 2015.

I dag äger Diana och Lars sju hästar. De har sålt sin avelshingst och letar efter en ny.

Läs mer: Lars och Diana jobbar för att bevara den nordsvenska hästrasen

Jordbruket är deras grundinkomst. Under vinterhalvåret ordnar de slädturer med häst och när det inte fanns någon snö gick det lika bra med vagn. Amerikanare, engelsmän och finländare är några nationaliteter som de har skjutsat med häst och vagn under året.

Kosafari, när de tar med resenärerna med häst och vagn, ut i kohagarna runt gården har blivit något av deras specialitet. Även till sommaren 2016 planerar de att ordna kosafari. En nyhet för denna sommar är att barnfamiljer ska kunna komma och vara med på gården och som sedan avslutas med en tur med häst och vagn.

Läs mer: Följ med på kosafari

Prinsessan Sofia blev utnämnd till Årets Lantis och var en av dem som gav landsbygden ett ansikte 2015, enligt tidningen Lands 100-lista.

– Jag har inte själv läst tidningen. Men folk runtomkring har skickat glada tillrop till oss. Det känns roligt att vara med på samma lista som prinsessan Sofia, även om vi inte tillhör samma gäng som henne.

Nytt för i år är att man tog läsare till hjälp, när tidningen sammanställde sin lista med prisbelönta eldsjälar och riksbekanta kreatörer men också en hel del okända människor vilkas gärningar eller attityder tidningen Land gärna vill lyfta fram.

Mer läsning

Annons