Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten i Ovanåker långt under länssnittet

/
  • Arbetslösheten i Ovanåker sjunker vilket förstås gläder Lars Follstedt som är arbetsmarknadsansvarig i kommunen.

Ovanåker har återhämtat sig bra vad gäller arbetslöshet efter den senaste krisen. När det gäller Arbetsförmedlingens siffror för augusti kan man exempelvis notera att Ovanåker nu har sex procent arbetslösa medan snittet för länet ligger på elva procent. När det gäller ungdomsarbetslösheten har det skett en dramatisk förbättring.

Annons

I juli förra året hade Ovanåker med sina dryga 25 procent en av de högsta ungdomsarbetslöshetssiffrorna i landet. Arbetsförmedlingens siffror för augusti månad i år visar att ungdomsarbetslösheten i kommunen är nere på 16 procent vilket placerar Ovanåker på en 88:e plats i landet.

Än bättre blir det om man tittar på SCB:s statistik vilket Lars Follstedt som är arbetsmarknadsansvarig i Ovanåkers kommun.

- De räknar väl lite olika. Enligt SCB:s statistik hade vi 213 arbetslösa ungdomar den här tiden förra året medan vi har 146 nu i år. Det gör en förbättring på 30 procent. Som jämförelse kan man titta på år 2008 som var ett bra år innan krisen slog till och då var 79 ungdomar arbetslösa.

Enligt Lars Follstedt så finns det 13 ungdomar i kommunen som gått långtidsarbetslösa som nu ska ut på så kallade Lyft-projekt.

Lars Follstedt menar att konjunkturvändningen liksom projektet Aktiv ungdom spelat en stor roll när det gäller att ordna jobb och utbildningar åt ungdomarna. Projektet är ett samarbete mellan OKAB Näringsliv AB, skolan, socialförvaltningen och Arbetsförmedlingen.

- Av 40 ungdomar som deltagit i projektet har 22 fått jobb eller kommit in på utbildningar, säger kommunens ungdomskonsulent Björn Ingesson.

Även när det gäller arbetslösheten överhuvudtaget i Ovanåker märks det att konjunkturen har vänt.

- Ovanåker har kommit tillbaka väldigt bra. Arbetslösheten i Ovanåker enligt augustisiffrorna är sex procent vilket är lika med snittet i riket. Det är dock mycket bättre än snittet för länet som ligger på elva procent, säger Margareta Mörtsell som är chef för Arbetsförmedlingen i Bollnäs och Ovanåker.

Mer läsning

Annons