Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antivindkraftsgrupp bildad

Blåst på Alfta finnskog är namnet på en nystartad arbetsgrupp. Gruppen är emot planerna på vindkraftsparker.

Annons

Gruppen består av tolv personer som representerar föreningen Finnskogsriket samt nio av de byar i de fyra olika kommuner, Ovanåker, Bollnäs, Falun och Rättvik, som kommer att beröras av en eventuell storskalig utbyggnad av vindkraftverk i södra finnskogen.

Samtidigt pågår en namninsamling mot vindkraftsplanerna. Antalet namn närmar sig nu raskt 400.

Gruppen har bland annat kommit fram till att de två sjöarna Amungen och Häsbosjön, som är av riksintresse för friluftsliv, kommer att störas. Det gäller även för det stora opåverkade området runt sjön Mållången.

Två jättelika vindkraftsparker kan knappast gagna kommunens rykte som turistmål med tanke på vildmark och de världsarv som finns i Alfta, anser man vidare.

Närmast på programmet är att gruppen kommer att delta i de landsomfattande demonstrationerna mot storskalig vindkraftsutbyggnad i de svenska skogarna.

Demonstrationerna arrangeras av föreningen Svenskt Landskapsskydd, SFL. De äger rum utanför länsstyrelserna i hela Sverige. Representanter från Ovanåkers och Bollnäs kommuner reser till Gävle och de från Falun och Rättvik kommuner kommer att åka till länsstyrelsen i Falun.

Mer läsning

Annons