Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inga pengar till upprustning

/
  • Olof Wall (1768-1825) byggde Hässja kvarn i början av 1800-talet och arbetade som mjölnare fram till 1818. Förutom honom har ytterligare elva mjölnare arbetat i kvarnen under åren. Den sista säcken maldes 1973 av Skindra Jonas Jonsson.
  • Sågen är äldre än kvarnen och byggdes i mitten av 1700-talet.
  • Ett av kvarnens fönster.
  • Jan Brinka, Alfta sockens hembygdsförening.

En upprustning av Hässja såg och kvarn skulle kunna visa både invånare och turister en del av Ovanåkers kulturhistoria. Det är vad Alfta sockens hembygdsförening vill. Men än så länge fattas det pengar.

Annons

Mellan 500 000 och en miljon skulle en upprusting av Hässja såg och kvarn kosta, för att återställa byggnaderna i sånt skick att de går att använda.

För att efter upprustning kunna behålla den standard som krävs för en drift av sågen och kvarnen skulle hembygdsföreningen årligen behöva gå in med pengar i Hässja såg och kvarn.

- Men ska vi satsa alla dessa pengar själva blir vi bankrutt, säger Jan Brinka, Alfta sockens hembygdsförening.

Hembygdsföreningen har varit i diskussion med Ovanåkers kommun och Länsstryrelsen, men ännu har inget beslut om pengar tagits.

Om kommunen och Länsstyrelsen kan bistå med pengar hoppas hembygdsföreningen på ett nära samarbete med skolan. Eleverna skulle få kunskaper om två viktiga arbeten förr i tiden- sågverksarbeterens och mjölnarens. Dessutom hoppas de att Hässja såg och kvarn blir en del av hälsingegårdsprojektet, och således lockar även turister.

Patrik Uhras, teknisk chef på Ovanåkers kommun, berättar att kommunen gärna hjälper hembygdsföreningen att söka bidrag från externa aktörer.

Men ni på kommunen kommer inte att hjälpa till med en finansiering?

- Det kan hända att vi gör det, men så långt i diskussionen har vi inte kommit än.

Mer läsning

Annons